StartSmart Greece 2016, cnn.gr

Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, στο Deree – The American College of Greece, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, συμπληρώνοντας τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, διοργάνωσε το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece. Στόχος του συνεδρίου ήταν να εμπνεύσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην ανάπτυξής της.

Μέσα από τις ομιλίες και παρουσιάσεις των 4 ομιλητών, της Dr. Leslie Dewan, Co-founder & CEO, Transatomic Power, του Yori Nelken, General Partner, OurCrowd First, του Sonny Vu, President & CTO of Connected Devices, Fossil Group, Inc. και του Eran Wagner, General Partner, Gemini Israel Ventures, οι συμμετέχοντες έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές που δημιουργούνται σε διάφορους κλάδους της τεχνολογίας και των επιστημών. Η ανάλυση αξιόλογων case studies και η ανοιχτή μεταξύ τους συζήτηση με συντονίστρια την Marina Hatsopoulos, Entrepreneur & Angel Investor, εστίασε στις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις, τις επιχειρηματικές τάσεις της διεθνούς αγοράς και τις καλές πρακτικές εγκαθίδρυσης, ανάπτυξης και προώθησης της επιχείρησής τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 2 διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, που ανέλυσαν διεξοδικά ζητήματα όπως: α) Business Model Innovation & Design, και β) 9 Lessons Learned From Product to Startup. Επίσης πραγματοποιήθηκε και 1 ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του Αρίστου Δοξιάδη και του Eran Wagner σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές του Ισραηλινού οικοσυστήματος με το αντίστοιχο Ελληνικό, ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε νεαρά άτομα από το κοινό να παρουσιάσουν εν συντομία την ιδέα τους (live pitch) και να λάβουν χρήσιμα σχόλια και συμβουλές από το πάνελ των ομιλητών της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος του συνεδρίου, οι 3 νικητές του περσινού διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2016 (Yodiwo, InSyBio Ltd. και Sentio Solutions – Feel), παρουσίασαν στο κοινό τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ενώ περιέγραψαν την εξελικτική πορεία των εταιριών τους μετά τη λήξη του διαγωνισμού. Επιπλέον 10 ομάδες του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2016 (Apicallity Limited – PlantIT, Contadd, EventReception, Hopwave, InSyBio Ltd., Sentio Solutions – Feel, StreamOwl, VesselBot, Workathlon και Yodiwo) έλαβαν μέρος στην Startup Expo, προκειμένου να προσελκύσουν συνεργάτες και να δικτυωθούν με τους επενδυτές και την τεχνολογική κοινότητα γενικότερα.

Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα καθώς και την πραγματοποίηση του συνεδρίου υποστήριξαν δωρητές, χορηγοί και στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει ως Ιδρυτικός Δωρητής ενώ το The Hellenic Initiative είναι ο ετήσιος υποστηρικτής του οργανισμού. Υποστηρικτής του συνεδρίου ήταν η εταιρία ReaCapital Advisors. Χορηγός φιλοξενίας είναι το Athenaeum Intercontinental Hotel και το Deree – The American College of Greece. To συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα. Επίσης, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mindspace, NTUA Entrepreneurship Club και οι εταιρίες Septem και Starbucks, συμμετείχαν ως υποστηρικτές της εκδήλωσης. Διεθνής χορηγός επικοινωνίας του MITEF Greece είναι το ΜΙΤ Technology Review. Τοπικοί χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν οι ακόλουθοι: Businessnews.gr, Direction Business Network, cnn.gr, startup.gr, YouthPlatform.gr, insider.gr, gazzetta.gr, emea.gr, epixeiro.gr, fortunegreece.com, Η Καθημερινή, Όμιλος Economia – Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε., reporter.gr, Startupper.gr και το PC Magazine. Στρατηγικοί συνεργάτες στις προσπάθειες του οργανισμού είναι οι εταιρίες POTAMITISVEKRIS, ΕΥ, Korn Ferry|HayGroup και η V+O.

Σημαντικά σημεία και αναφορές ομιλητών

Sonny Vu, President & CTO of Connected Devices, Fossil Group, Inc.
Ο Sonny Vu έχοντας ιδρύσει 3 διαφορετικές startups σε διάστημα 16 ετών, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ενός δυναμικού επιχειρηματία που πιστεύει ακράδαντα πως «η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης που γεννιέται από ένα δυνατό πάθος αλλά είναι γεμάτο αποτυχίες!». Αναλύοντας την επιχειρηματική του πορεία περιέγραψε τα διάφορα στάδια εξέλιξης ενώ αποκάλυψε 3 απλές αλλά καθοριστικές αρχές που κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να κατανοήσει, προκειμένου να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα επιθυμεί ο κόσμος, και βασίζονται στη μεθοδολογία lean startup και customer development: «Εξαρχής ο χρήστης και μελλοντικός σας πελάτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο της σκέψης σας: μέσω της διαρκούς αξιολόγησης (customer feedback) των χρηστών, του συνεχούς επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής σας και τη σημαντική μείωση του κόστους πειραματισμών». Συνεχίζοντας προέτρεψε τους νέους επιχειρηματίες «να βελτιώνουν διαρκώς το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχουν χτίζοντας έτσι μακροχρόνιες σχέσεις με τους καταναλωτές και εντέλει να αναπτύσσονται βάση του δικτυακού φαινομένου (network effect) κατά το οποίο η αξία ενός αγαθού ή υπηρεσίας εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που κατέχουν το συγκεκριμένο αγαθό ή χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία». Ολοκληρώνοντας κατέληξε πως ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε 4 βασικά δεδομένα προκειμένου να επιτύχει σημαντικές πωλήσεις: «στη διεξοδική μελέτη της αγοράς στην οποία απευθύνεται, στη δημιουργία μιας συναρπαστικής ιστορίας με σημαντική αντήχηση γύρω από το προϊόν, στην ανάπτυξη μιας αδιαπραγμάτευτης αξίας για το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχει και στην διαρκή έκθεση του στον κόσμο».

Yori Nelken, General Partner, OurCrowd First
Τα τελευταία 18 χρόνια, ο Yori είναι ένας κατά συρροή επιχειρηματίας και επενδυτής, έχοντας ηγηθεί εταιριών ή έχοντας καθοδηγήσει νεοφυείς επιχειρήσεις από το αρχικό στάδιο της ιδέας στο τελικό της επιτυχίας. «Καθ’ όλη τη σταδιοδρομία μου και κατά την δημιουργία των 3 εταιριών των οποίων ηγήθηκα, η στοιχειοθέτηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου καινοτομίας αποτελούσε ένα κρίσιμο στάδιο για τη βιωσιμότητα και την επεκτασιμότητα περισσότερο ακόμα και από την εκάστοτε τεχνολογική καινοτομία». Επισημαίνοντας τη θλιβερή πραγματικότητα πως παρ’ όλη την συλλογική «σοφία» των επιχειρηματιών και των επενδυτών και την απίστευτη τεχνολογική ανάπτυξη υπογράμμισε πως ακόμη και σήμερα το 90% των νεοφυών επιχειρήσεων αποτυγχάνει για διάφορους λόγους. Η αποτυχία είναι διαδεδομένη και αναπόφευκτη στο δρόμο για την επιτυχία, «προσωπικά όμως διαπίστωσα πως οι περισσότερες startups δεν βασίζονται σε ένα βιώσιμο και διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο». Καθώς αποδεικνύεται οι περισσότερες startups ξοδεύουν πολύ χρόνο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις διαδικαστικές λειτουργίες της επιχείρησης ενώ δαπανούν λιγότερο του 5% του χρόνου τους στην στοιχειοθέτηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου και ενός ικανού πλάνου εξόδου στην αγορά ή στη στρατηγική τιμολόγησης. Τα δεδομένα αυτά όμως μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Η συστηματική ανάλυση της επιχειρηματικής στρατηγικής, η έξοδος στις αγορές, τα κανάλια συνεργασίας και η τιμολόγηση είναι βασικές συνιστώσες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία.

Eran Wagner, General Partner, Gemini Israel Ventures
Ως επενδυτής σε διάφορους τομείς του τεχνολογικού οικοσυστήματος τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Silicon Valley, ο Eran Wagner είναι σημαντικός γνώστης των επενδύσεων. Με πάνω από 2 δεκαετίες επιχειρηματικής εμπειρίας και εκτελεστικής τεχνογνωσίας και έχοντας αναπτύξει επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από τα πρώτα στάδια δημιουργίας της εκάστοτε ομάδας, ο Eran ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού και επενδυτικού οικοσυστήματος του Ισραήλ. Έχοντας καταλάβει τη 2η θέση παγκοσμίως σε κατάταξη δυναμικότητας του οικοσυστήματος των startups μετά την Silicon Valley, οι νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συγκέντρωσαν κεφάλαια περίπου 3 δις. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο επενδυτικό κέντρο εκτός Η.Π.Α. Βασικά γνωρίσματα της μικρής και απομονωμένης χώρας του Ισραήλ είναι: το δυναμικό εκπαιδευτικό σύστημα και το εξαιρετικά προσαρμοστικό και δημιουργικό περιβάλλον που ευνοεί τα ρίσκα και τις αποτυχίες των επιχειρηματιών. Ο στρατός παρέχει υψηλή τεχνική κατάρτιση σε νέους ανθρώπους ενώ πληθώρα κυβερνητικών προγραμμάτων τρέφουν την τεχνολογική καινοτομία μέσω tech incubators ή accelerators. Παράλληλα διεθνείς πολυεθνικές στηρίζουν την επαναστατική τεχνολογία, τις αποδεδειγμένες ιστορίες επιτυχίας, το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο, την εξαγορά Ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων, τις προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής, την ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, και φυσικά τα πολλά κυβερνητικά κίνητρα που προσφέρονται». Για την τοπική κοινωνία του Ισραήλ η αποτυχία σημαίνει μάθηση κατέληξε. «Να μην συμβιβάζεστε και να στοχεύετε πολύ ψηλά. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να αποτύχετε δραματικά και μεγαλοπρεπώς! Η αποτυχίες σας είναι πάντα τα παράσημά σας και η απόδειξη πως μαθαίνετε διαρκώς».

Dr. Leslie Dewan, Co-founder & CEO, Transatomic Power
H 32χρονη επιχειρηματίας Dr. Leslie Dewan ίδρυσε το 2011 την Transatomic Power, μια εταιρία που επικεντρώνεται στη βελτίωση του σχεδιασμού πυρηνικών αντιδραστήρων, μαζί με ένα συμφοιτητή της ενώ ολοκλήρωναν το διδακτορικό τους στον τομέα της Πυρηνικής Μηχανικής, στο Πανεπιστήμιο του ΜΙΤ. Οι 2 συνιδρυτές προσάρμοσαν ένα από τα πρώτα σχέδια πυρηνικού αντιδραστήρα στις ανάγκες των σύγχρονων εφαρμογών αλλά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις επιχειρώντας να γεφυρώσουν ένα κενό 40 χρόνων στην έρευνα της πυρηνικής ενέργειας. Τα στάδια εξέλιξης του πρωτότυπου του 1960 στην τεχνολογία του 21ου αιώνα, η διαδικασία δημιουργίας μιας νεοφυούς τεχνολογικής επιχείρησης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι προσπάθειες εύρεσης των κατάλληλων επενδυτών τρία χρόνια αργότερα αλλά και οι κοινωνικοί προβληματισμοί μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ήταν ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που ζητούσαν άμεση λύση κατά την εμπορευματοποίηση αυτής της τεχνολογίας. «Αναζητώντας ικανούς επενδυτές για να στηρίξουν το έργο μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανέφικτους χρονικούς περιορισμούς και περιορισμένα κεφάλαια. Δεν μπορούσαμε να παραδώσουμε σε 6 μήνες κάποιο πρωτότυπο όπως μας ζητούσαν τα περισσότερα επενδυτικά σχήματα. Χρειάζονταν 10 χρόνια περαιτέρω ανάπτυξης και περίπου 200 εκατ. δολάρια κεφαλαίου. Στραφήκαμε λοιπόν σε επενδυτές συστημάτων εναέριου χώρου που θα μπορούσαν να κατανοήσουν το μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμa μας και να καλύψουν το ύψος της επένδυσης που ζητούσαμε. Και το καταφέραμε μέσω της εταιρίας επενδυτικού κεφαλαίου Founders Fund». Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα είναι μεγάλες όμως μέσω της συνεργασίας με ηγετικούς φορείς παγκοσμίως η εταιρία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με 2 απογευματινά workshops, όπου οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικότερα τα εμπειρικά τους συμπεράσματα. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοίνωσε την έναρξη των αιτήσεων για τον ετήσιο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2017 που θα διεξαχθεί για τρίτη φορά στη χώρα μας και ο οποίος απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός ακολουθεί τα πρότυπα και τις πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών, που πραγματοποιεί το MIT Enterprise Forum στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες, και στοχεύει να εντοπίσει και να αναδείξει νέες επιχειρηματικές ομάδες στον τομέα της τεχνολογίας που έχουν την δυναμική να δραστηριοποιηθούν στην παγκόσμια αγορά. Η λήξη του συνεδρίου σηματοδοτήθηκε με την ανοικτή συζήτηση μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Ισραηλινού επενδυτή. Ο Αρίστος Δοξιάδης, Partner, Openfund και ο Eran Wagner, General Partner, Gemini Israel Ventures, διερεύνησαν τις διαφορές και τις ομοιότητες των 2 οικοσυστημάτων. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι από το κοινό παρουσίασαν τις επιχειρηματικές ιδέες τους στους δύο επενδυτές και έλαβαν επιτόπου χρήσιμες συμβουλές για την αξία της ιδέας τους καθώς και συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους.

Πηγή: cnn.gr

 

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *