Φτιαχνεις νεα τεχνολογικη επιχειρηση; Tο MIT Enterprise Forum Greece δειχνει το δρομο
Του Δημήτρη Φαλλιέρου
Περισσότερες από 75 ομάδες νέων επιχειρηματιών έχουν βρει έμπνευση και γνώση από το ελληνικό τμήμα του MITEF που έχει τις ρίζες του στο γνωστό και μη εξαιρετέο MIT. Συνομιλήσαμε με την Executive Director, Κατερίνα Σαριδάκη και κάναμε μια γενναία βουτιά εκεί που οι ιδέες γίνονται πραγματικότητα.
Είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Το MIT (Massachusetts Institute of Technology) έχει θρέψει γνωσιακά γενιές και γενιές επιστημόνων της τεχνολογίας. Δεν γινόταν λοιπόν να μην μεταλαμπαδεύσει την ερευνητική του πρωτοκαθεδρία σε ένα οργανισμό που θα βοηθά τους νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν υγιείς και στέρεες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Έτσι δημιουργήθηκε το MIT Enterprise Forum το 1978, πρώτα στην Αμερική, και απλώθηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν τέσσερα χρόνια. Το ελληνικό αυτό παράρτημα προσεγγίσαμε, για να δούμε την οπτική τους και την εμπειρία τους σχετικά με τη νεανική τεχνολογική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Κυρία Σαριδάκη, τι είναι με λίγα λόγια το MITEF και ποιος είναι ο βασικός στόχος του;
To MIT Enterprise Forum Greece, μέλος του διεθνούς δικτύου ΜΙΤ Enterprise Forum, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2013 ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής δραστηριότητας, ηλικιών και ενδιαφερόντων. Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας έχει την ικανότητα να καινοτομήσει και να δημιουργήσει διεθνούς επιπέδου εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας.
Αποστολή του είναι να ενημερώνει, διασυνδέει και εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, βοηθώντας τους να μετατρέψουν γρήγορα τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο. Ανήκουμε σε ένα διεθνές δίκτυο τοπικών μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων, που αντλούν έμπνευση από το ΜΙΤ και είναι ανοικτές στον κόσμο.
Από το Σεπτέμβριο του 2013, το ΜΙΤEF Greece δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με στόχο να εμπνεύσει, να διασυνδέσει και να αναπτύξει “γέφυρες συνεργασίας” μέσω του δικτύου MITEF Global ώστε νέες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους. Στο πλαίσιο των δράσεων του οργανισμού συγκαταλέγονται εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές ημερίδες για επιχειρηματίες τεχνολογίας και επενδυτές, το ετήσιο συνέδριο StartSmart Greece καθώς και ο ετήσιος διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition.
Γι αυτόν τον διαγωνισμό ήθελα να μιλήσουμε. Πόσες startup επιχειρήσεις συμμετείχαν φέτος; Πώς ήταν το επίπεδο;
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2015 με στόχο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας. Οπως σε κάθε κύκλο, έτσι και φέτος συμμετείχαν 25 startups προερχόμενες από διαφορετικούς τεχνολογικούς χώρους όπως Internet & Web, Βιοτεχνολογίας & Υγείας, Νανοτεχνολογίας, Software, Μεταφορών, Computer & Electronics Hardware, κ.ά. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν επιχειρηματική τεχνογνωσία μέσω μιας σειράς εργαστηρίων σε θέματα business, αλλά και μέσω mentoring από Ελληνες και ξένους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οικονομικά, νομικά, business, marketing, επικοινωνία κλπ.
Μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού βλέπουμε κάθε χρόνο σημαντική άνοδο στο επίπεδο των ιδεών, των επιχειρηματικών μοντέλων που αναπτύσσουν καθώς και τη συνολικότερη δυναμική των εταιρειών που συμμετέχουν. Φέτος ακόμα περισσότερες ελληνικές ομάδες αποτελούνταν από ανθρώπους με επαγγελματική εμπειρία και υψηλού επιπέδου κατάρτιση αλλά κυρίως με ιδέες και την αμέριστη αποφασιστικότητα να δημιουργήσουν λύσεις που χρειάζεται τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια αγορά. Το πιο αισιόδοξο από όλα τα χαρακτηριστικά είναι η επιμονή και υπομονή που διαθέτουν οι περισσότεροι, η επιδίωξη της μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς και η διάθεση να ακούσουν, και να βελτιώσουν τη δουλειά τους.
Τώρα σε ποια φάση είναι ο διαγωνισμός; Τι είδους επιχειρήσεις κατάφεραν να φτάσουν στους φιναλίστ;
Αυτή την περίοδο διανύουμε την τελική φάση του διαγωνισμού όπου οι 10 φιναλίστ προετοιμάζονται για την Τελετή Λήξης και Απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Σε αυτή τη φάση γίνονται κάποια κλειστά meetups με ξένους και Ελληνες ειδικούς όπως η Μαρίνα Χατσοπούλου, Επιχειρηματίας & Angel Investor, o Κωνσταντίνος Μιχανετζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Sylipsis, η Linda Plano, Ιδρύτρια της Plano&Simple και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση σε θέματα εταιρικής οργάνωσης, επενδύσεων και δεξιοτήτων παρουσίασης.
Οι 10 εταιρείες που προχώρησαν είναι οι: Active Social Networking (ASN), CityCrop Automated Indoor Farming, Cube RM, Entranet, Exclusivi, Fresh Strips, OpenIchnos, SentiGeek, Spotawheel και Tesibit . Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε τελείως διαφορετικά αντικείμενα η κάθε μία, απευθυνόμενες σε Β2Β ή Β2C αγορές προσφέροντας ιδιαίτερα εκσυγχρονισμένες λύσεις στους τομείς δραστηριοποίησής τους.
Αξίζει οι αναγνώστες σας να αφιερώσουν λίγο χρόνο προκειμένου να πληροφορηθούν για τη δραστηριότητα της κάθε μίας και θα διαπιστώσουν ότι οι ελληνικές ιδέες μπορούν να ανταγωνιστούν και να σταθούν επάξια στη διεθνή αγορά, με προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν πραγματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.
Δηλαδή έχουν περιθώρια εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο αυτοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν;
Προσωπικά πιστεύω πως ναι, υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης. Οι συμμετέχοντες έχουν όλα τα τυπικά προσόντα, τα απαραίτητα εφόδια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν, να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Νομίζω πως η προσέγγιση ότι οι εταιρείες που δημιουργούνται στη χώρα μας απευθύνονται μόνο στην ελληνική αγορά, είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν την έδρα και το ανθρώπινο δυναμικό τους σε όποιο μέρος του κόσμου θέλουν προωθώντας ταυτόχρονα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους παντού! Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά.
Φυσικά η προσπάθεια να αναπτυχθείς και κυρίως να πετύχεις, θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα, διάθεση να παρακολουθείς τις διεθνείς εξελίξεις, να ταξιδεύεις, να είσαι ανοιχτός προς τον υπόλοιπο κόσμο αλλά κυρίως να έχεις ένα κοινό όραμα με την ομάδα που δουλεύεις την ιδέα σου. Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά διαθέτουν οι περισσότερες εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, οπότε θα έλεγε κανείς ότι είναι στο χέρι τους να πετύχουν! Δεν υποβαθμίζω το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες στη χώρα μας και γενικότερα ένα κλίμα αβεβαιότητας, αντιθέτως όμως θεωρώ ότι ακριβώς αυτές οι συνθήκες κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη μιας εντατικότερης προσπάθειας για να στοχεύσουν δυναμικά προς το μέλλον τους, εντός και εκτός συνόρων.
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να παρακάμψουν εδώ οι τεχνολογικές επιχειρήσεις κατά τη γνώμη σας για να δουν τη δουλειά τους να φέρνει αποτελέσματα;
Η γραφειοκρατία σε όλες τις μορφές της, φορολογική, φοροτεχνική, νομική και λοιπά, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτός ο σκόπελος είναι γνωστός στις ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, και δυστυχώς εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς με επιμέρους ενέργειες, όπως για παράδειγμα η δημιουργία των ΙΚΕ σχημάτων. Παρόλα αυτά θεωρώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα την έλλειψη ενός σταθερού οράματος και μιας πολιτικής που θα αποτελούσε κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και νέων ευκαιριών προερχόμενων από τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια και την αγορά συνολικότερα. Ενα κοινό όραμα με συγκεκριμένο πλάνο και ουσιαστικά κίνητρα ώστε να μπορέσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις να χτίσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα.
Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή αναμένουμε την εισροή 260 εκατ. από το EquiFund αλλά δεν έχουμε διαθέσιμα βασικά στοιχεία όπως για παράδειγμα ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στους εκάστοτε τομείς ενδιαφέροντος; Πόσες και ποιες είναι οι startups που ήδη λειτουργούν και ποια η δυναμική να δημιουργηθούν νέες; Με ποιον τρόπο μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες και πόρους για τη στελέχωση των νέων εταιρειών; Τελικά ποιος είναι ο συνολικότερος στόχος μας ως χώρα που θέλει να τοποθετηθεί στη διεθνή αγορά, και τι πρόγραμμα θα ακολουθηθεί για να στηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια; Βεβαίως γίνονται συζητήσεις και προσπάθειες δημιουργίας μιας στρατηγικής, αλλά προς το παρόν παραμένουμε σε αποσπασματικές και μεμονωμένες δράσεις. Πρέπει όμως να κινηθούμε όλοι μαζί συντονισμένα!
Πηγή: Kariera.gr
You may also like
Ποια ειναι η «σωστη» startup για τους επενδυτες; epixeiro.gr
Ο Eran Wagner General Partner του Gemini Israel Ventures μίλησε στο epixeiro.gr για
Post a comment