Οι 32 Semifinalists του MITEF Greece Startup Competition 2021 – Μερος 2
Οι 32 semifinalists του 2021 – Μερος 2
O διαγωνισμός διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά και στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και τη διεθνή διασύνδεση των Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της Τεχνολογίας.
Το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει για 7η φορά ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που πέρασαν στους ημιτελικούς του MITEF Greece Startup Competition 2021.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω της ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων (business skills workshops), αλλά και να λάβουν έμπρακτη καθοδήγηση (mentoring) από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τις δυνατότητες νέων συνεργασιών οι οποίες θα συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους στη διεθνή αγορά. Οι νικητές θα κατακτήσουν έπαθλα και υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα ενισχύσουν αποφασιστικά την περαιτέρω εξέλιξη της εταιρείας τους.
Ο διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας θα περιλαμβάνει και φέτος 3 θεματικές ενότητες – Tracks: «General», «Energy» και «Maritime».
Κάθε εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες θα σας παρουσιάζουμε τις ομάδες που πέρασαν στους ημιτελικούς μέσω ερωτήσεων που τους θέσαμε.
almaCare – General Track
Τζίνα Ξυδιά – Χαρμαντά
1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η Τζίνα Ξυδιά Χαρμαντά έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο του φαρμάκου και του φαρμακείου με επαφή και συνεργασία με διεθνείς αγορές. Ο Μάρκος Κιοσσέογλου έχει υπάρξει entrepreneur και έχει βοηθήσει πολλές startup να ξεκινήσουν, να εδραιωθούν και να μεγαλώσουν. Μαζί ξεκίνησαν να δουλεύουν πριν από 10 μήνες πάνω στην ιδέα που δημιούργησε αυτό που τώρα λέγεται almaCare.
Σήμερα περίπου το 40% του πληθυσμού της Ευρώπης και της Ελλάδας έχει κάποια ασθένεια ή υποκείμενη κατάσταση η οποία χρήζει μηνιαίας φροντίδας και παρακολούθησης. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί σήμερα παρακολουθούν, διαχειρίζονται και λαμβάνουν τις συνταγές και τα φάρμακα τους στο σωστό χρόνο είναι μέσω του κλασικού σημειώσεις-χαρτί, της υπενθύμισης του φαρμακοποιού ή της υπενθύμισης του γιατρού.
Η almaCare είναι η εφαρμογή που θα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες προκειμένου ο ασθενής να μπορεί να έχει τον έλεγχο της υγείας του στα χέρια του. Δηλαδή ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει στο κινητό του ακριβώς πότε πρέπει να εκτελεστεί η κάθε συνταγή, τί ανάγκη έχει από τα φάρμακα ανάλογα με τη συνιστώμενη δοσολογία αλλά και για το πότε αυτά τα φάρμακα θέλει να παραδοθούν στο χώρο του αποφεύγοντας κάθε συνωστισμό και αναμονές.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Στην Ελληνική αγορά καθώς και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές κινήσεις και digital βελτιώσεις στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, από το πώς κλείνει κάποιος ραντεβού με ένα γιατρό μέχρι του πώς παραλαμβάνει τα φάρμακα του. Παρόλα αυτά όλες αυτές οι λύσεις είχαν ως επίκεντρο τους πιο “δυνατούς” παίκτες του patient journey; την κεντρική διαχείριση, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
Η almaCare έχει ως στόχο να βάλει στο επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή, χωρίς να αποδυναμώσει βέβαια τη σχέση του με τον γιατρό και το φαρμακοποιό. Ο ασθενής θα μπορεί να έχει όλη την πληροφόρηση και όλο τον έλεγχο των ιατρικών συνταγών του σε ένα μέρος.
Ο ασθενής δημιουργώντας λογαριασμό στην almaCare θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις ιατρικές συνταγές του, τις ανάγκες του σε φάρμακα και τη δυνατότητα να επιλέξει τον βέλτιστο και πιο αξιόπιστο τρόπο παράδοσης των φαρμάκων.
Αυτοματοποιώντας τα παραπάνω μειώνονται τα λάθη στις ημερομηνίες εκτέλεσης συνταγών (εάν ο ασθενής χάσει τις ημερομηνίες εκτέλεσης, χάνει και την συνταγή του μήνα), μειώνονται τα λάθη στη δοσολογία λήψης των φαρμάκων.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Η almaCare είναι ένα Β2C μοντέλο.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η almaCare αυτή τη στιγμή τρέχει ήδη πιλοτικά, χωρίς να έχει αναπτύξει digital solution. Έχει ήδη συνεργασία με ένα φαρμακείο και ασθενείς που έχουν εμπιστευτεί την almaCare για την πλήρη διαχείριση των επαναλαμβανόμενων ιατρικών συνταγών τους σε μηνιαία βάση.
Τα επόμενα milestones της almaCare είναι να ετοιμάσουμε το πρώτο version MVP το οποίο θα μπορέσουμε να δουλέψουμε με τους ασθενείς και παράλληλα να το βελτιώσουμε με βάση τα σχόλια τους. Να κλείσουμε συνεργασία, με ένα ακόμα φαρμακείο και να αυξήσουμε τους ασθενείς που εξυπηρετούμε κατά 50%.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο MITEF Greece Startup Competition 2021 για διάφορους λόγους. Η μεθοδολογία του προγράμματος, η καθοδήγηση από καταρτισμένους μέντορες διεθνούς κύρους, η δικτύωση με στελέχη της ελληνικής αγοράς, η αλληλεπίδραση με άλλους εμπνευσμένους startuppers είναι οι πιο σημαντικοί. Ο λόγος που έκανε όμως τη μεγαλύτερη διαφορά ήταν το γεγονός ότι με όσους παλιούς συμμετέχοντες μιλήσαμε πριν κάνουμε αίτηση επιβεβαίωσαν τα κίνητρα για να κάνουμε αίτηση, διαβεβαίωσαν ότι το MITEF Greece Startup Competition βοηθάει με πρακτικό τρόπο τις startup να κάνουν το next step και να πάνε από το idea-stage σε first product version.
Cut-Future Company – General Track
1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η ομάδα μας αναπτύσσει τη συσκευή ABLASONIC, η οποία είναι ένα σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει με μη επεμβατικό τρόπο ογκολογικές παθήσεις. Τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του παγκρέατος ήταν η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του ABLASONIC. Η συσκευή είναι ένα ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιεί εστιασμένους υπέρηχους υψηλής έντασης (High Intensity Focused Ultrasound) υπό την καθοδήγηση μαγνητικού τομογράφου (MRI), για να δημιουργήσει νέκρωση στους κακοήθεις παγκρεατικούς όγκους. Η έμπνευση προέρχεται από την πολυετή ακαδημαϊκή και ερευνητική πείρα του κύριου συντονιστή και καθηγητή Χριστάκη Δαμιανού στον τομέα των εστιασμένων υπερήχων. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχουν ολοκληρώσει σπουδές στους τομείς της Ηλεκτρολογίας, Φυσικής, και Βιοϊατρικής Μηχανικής, καλύπτοντας έτσι όλες τις απαραίτητες επιστημονικές πτυχές που απαιτούνται για την επίτευξη του σκοπού μας.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Ο καρκίνος του παγκρέατος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κοινούς τύπους ογκολογικών παθήσεων με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης λόγω της συχνής διάγνωσής του σε προχωρημένο στάδιο. Η παγκρεατεκτομή θεωρείται η μόνη τεχνική που προσφέρει πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος, ωστόσο η διάγνωση της νόσου σε προχωρημένα στάδια καθιστά την εγχείρηση μη εφικτή στην πλειονότητα των ασθενών. Λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης, η ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται κυρίως για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας, επιφέροντας ωστόσο αρκετές παρενέργειες. Οι υφιστάμενες θεραπείες δεν είναι μόνο επεμβατικές αλλά και κοστοβόρες. Tο ABLASONIC δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες που δεν επιφέρουν παρενέργειες. Η μη επεμβατική φύση της θεραπείας συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή και την αποφυγή ουλών, καθώς και του κινδύνου για μετεγχειρητική λοίμωξη. Σε αντίθεση με τις χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, η συσκευή δεν επιφέρει παρενέργειες λόγω του ότι οι υπέρηχοι είναι μηχανικό κύμα που μεταφέρει μη ιονίζουσα ενέργεια. Ως εκ τούτου, η θεραπεία δεν έχει κάποιο όριο δόσης, καθιστώντας την κατάλληλη για πολλαπλές επαναλήψεις. Η θεραπεία θα πραγματοποιείται υπό καθοδήγηση μαγνητικού τομογράφου επιτρέποντας έτσι παρακολούθηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον ιστό σε πραγματικό χρόνο, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα και αξιοπιστία του συστήματος.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Η νεοφυής επιχείρηση έχει ως απώτερο σκοπό της να εισβάλει δυναμικά στον τομέα των εταιρειών που κατασκευάζουν συστήματα εστιασμένων υπερήχων υψηλής έντασης (HIFU) καθοδηγούμενων από μαγνητικό τομογράφο για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Σκοπός μας είναι η διάθεση του τελικού προϊόντος σε νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, κτηνιατρικές κλινικές ή ακόμα και διαγνωστικά κέντρα που έχουν μαγνητικό τομογράφο και θέλουν να μεγαλώσουν το εύρος των υπηρεσιών τους. Το σύστημα θα διατίθεται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα υφιστάμενα συστήματα, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους εργασίας και του ποσοστού φορολογίας που υπάρχει στην χώρα ίδρυσης της εταιρείας (Κύπρος). Το χαμηλότερο κόστος της συσκευής, αλλά και τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με υφιστάμενα συστήματα, θα αποτελέσουν πόλο έλξης για αγοραστές που επιθυμούν να εντάξουν τη συσκευή στο πλαίσιο των ήδη υπαρχουσών θεραπειών τους. Λόγω του ότι η συσκευή προορίζεται για ιατρική χρήση, απαιτείται κανονιστική έγκριση για εμπορική διάθεσή της, η οποία θα επέλθει μέσω διενέργειας κλινικών δοκιμών. Μέχρις ότου συλλεγούν τα απαραίτητα χρήματα για πραγματοποίηση κλινικών μελετών, η εταιρεία σκοπεύει να προμηθεύει το προκλινικό σύστημα με απώτερο σκοπό να αποκτήσει μια σημαντική θέση στην αγορά προκλινικών συστημάτων.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Καθώς το προϊόν είναι ιατρικό, η ομάδα προέβει στις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου για να επιβεβαιώσει την καταλληλόλητα εφαρμογής του σε κλινικό επίπεδο. Έτσι έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο στην κατασκευή του προηγμένου πρωτοτύπου. Η συσκευή έχει αξιολογηθεί μέσω εκτεταμένων προκλινικών μελετών οι οποίες έχουν αποδείξει την δυνατότητα πιθανής κλινικής χρήσης της. Το πλάνο για το επόμενο διάστημα είναι η ολοκλήρωση ενός πετυχημένου επιχειρηματικού πλάνου με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης για κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αποτελούν τον πυρήνα για εμπορευματοποίηση του προϊόντος και εφαρμογή του ως εναλλακτική θεραπεία.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του διαγωνισμού MIT Enterprise Forum Greece θα μας δώσουν πρόσβαση σε νέες γνώσεις και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εκπλήρωση του σκοπού μας. Τα υποστηρικτικά σεμινάρια καθώς και η καθοδήγηση από άτομα με πολυετή εμπειρία στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων θα τροφοδοτήσουν την ομάδα με τα κατάλληλα εφόδια, τα οποία απαιτούνται για τη σύσταση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού πλάνου. Παράλληλα, μέσω των δραστηριοτήτων δικτύωσης και του ευρέος φάσματος συνεργατών, τα μέλη της ομάδας μας θα έχουν την ευκαιρία αφενός να έρθουν σε επαφή με πιθανούς επενδυτές και αφετέρου να κάνουν ευρέος γνωστό το καινοτόμο προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την ιατρική μέσω της παροχής εναλλακτικών θεραπειών για τη διαχείριση σοβαρών ασθενειών.
HR-Kit – General Track
Zoran Pantoulas, Elias Letsios, George Pantoulas
1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Αφού εργαστήκαμε για πολλούς εργοδότες, οι ιδρυτές δημιουργήσαμε τη δική μας επιχείρηση, η οποία επικεντρώνεται στην παροχή σχεδιαστικών, συμβουλευτικών και υπηρεσιών τεχνολογίας για εταιρείες. Στα χρόνια που πέρασαν δημιουργήθηκε η ανάγκη από αρκετούς πελάτες μας για μια λύση στο ζήτημα του employee engagement.
Το HR KIT® είναι μια εφαρμογή για κινητά όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να βλέπουν και να αλληλοεπιδρούν με τα νέα και τις ανακοινώσεις της εταιρείας, να έχουν την δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, να εκπαιδεύονται και να λαμβάνουν σχόλια απόδοσης. Το HR KIT® είναι η εφαρμογή που δείχνει στη διοίκηση τι συμβαίνει, όταν δεν συμβαίνει τίποτα.
Η δομή του είναι απλή και προσαρμόσιμη. Περιλαμβάνει μια κύρια λειτουργία τροφοδοσίας ειδήσεων, η οποία χρησιμεύει για τη δημιουργία ενός ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης και όλων των εργαζομένων, καθώς και υπολειτουργίες που περιλαμβάνουν εργαλεία διαχείρισης και ανάπτυξης εργαζομένων σε ομάδες εργασίας.
Επιπλέον εργαλεία επίσης είναι το task management, time tracking, surveys, αναφορές, λειτουργίες αξιολόγησης και απόδοσης, loyalty cards, αίτηση αδειών, voip και βίντεο διάσκεψη, οργανoγράμματα, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, σύστημα, recruting σύστημα, σύνδεση με API KEYS και πολλά άλλα.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Δίνουμε ένα one stop εργαλείο για εταιρική επικοινωνία εντός αλλά και εκτός γραφείων για remote αλλά και mobile εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε μια πλήρη εργαλειοθήκη διευκολύνοντας το έργο των τμημάτων management, HR κτλ χαμηλώνοντας το κόστος και δημιουργώντας μια κοινή εταιρική κουλτούρα. Η ανάγκη της αγοράς pre Covid και μέχρι το 2025 υπολογιζόταν στα 346 εκατομμύρια δολάρια.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Αυτή τη στιγμή το προϊόν μας προσφέρεται σε SAAS αλλά και on premise με δυνατότητες whitelabeling και customization πάνω στις ανάγκες του πελάτη.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Αυτή τη στιγμή διασχίζουμε το 2ο έτος του HR KIT®. Το HR KIT® τρέχει ως whitelabel έκδοση με τον Όμιλο Φουρλή (IKEA, INTERSPORT, the Athlete’s Foot) σε 5 χώρες και γλώσσες ενώ έχουμε αποσπάσει 2 βραβεία, το Golden βραβείο για Most Innovative use of Technology in HR, το Silver Award for Innovation στα GR Bossible Awards, ενώ είμαστε finalists στο Universal διαγωνισμό Seedstars. Αυτή τη στινγή είμαστε σε αναζήτηση funding.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Μας αρέσουν οι προκλήσεις των διαγωνισμών, μας αρέσει να μαθαίνουμε νέα πράγματα αφού είμαστε ανοιχτοί στη γνώση και ελπίζουμε να ανοίξουμε αρκετά τον κύκλο μας για το HR KIT®
PCNanomaterials – General Track
1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η εταιρία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 αξιοποιώντας αποτελέσματα ερευνητικής προσπάθειας μιας δεκαετίας από την Ομάδα μας στα πλαίσια του ΙΗΔΛ του ΙΤΕ στην Κρήτη. Η επιχειρηματική πρωτοβουλία βασίζεται σε κατοχυρωμένα δικαιώματα του ΙΤΕ και αντίστοιχη πατέντα που με την ίδρυση πέρασαν στην ιδιοκτησία της εταιρίας.
Αντικείμενο της δραστηριότητας είναι η παραγωγή καινοτόμων Φωτοκαταλυτικών Υλικών σε μορφή σκόνης ή διαλύματος που , αφ’ ενός θα αποδομούν αέριους ρύπους και δυσάρεστες μυρωδιές και αφ’ εταίρου θα απολυμαίνουν τον χώρο καταστρέφοντας επικίνδυνα παθογόνα και μικρο-οργανισμούς όπως βακτήρια και ιούς, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία ενός ασφαλούς και υγειονομικού εσωτερικού περιβάλλοντος.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Τόσο η προτεινόμενη τεχνολογία όσο και τα υλικά που παράγουμε σκοπό έχουν να καταπολεμήσουν το διαχρονικό και παγκόσμιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής κυρίως σε εσωτερικούς χώρους στους οποίους ο μέσος πολίτης δαπανάει περισσότερο από το 90% του χρόνου κάθε ημέρα. Η χρήση της τεχνολογίας της Φωτοκατάλυσης είναι η πλέον ενδεικνυόμενη από πλευράς κόστους και αποτελεσματικότητας σε θέματα αποδόμησης ρύπων αλλά και καταπολέμησης παθογόνων πρωτίστως στην αέρια φάση. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων όπως άσθμα και αλλεργίες ενώ αποτελεί μια μοναδική λύση στο πρόβλημα των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων και την μάχη απέναντι σε επικίνδυνα βακτήρια και ιούς.
Η ιδέα αναπήδησε μετά από μια μακροχρόνια ερευνητική μελέτη πάνω σε οξείδια μετάλλων όπως αυτά του Τιτανίου και του Ψευδαργύρου από την ερευνητική μας ομάδα μελέτης υλικών του ΙΗΔΛ/ΙΤΕ και μετά από την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου την περίοδο 2007-2011.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Ήδη στους πρώτους μήνες λειτουργίας της η εταιρία έχει εγκαταστήσει μια παραγωγική μονάδα στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Ανώπολης Νομού Ηρακλείου Κρήτης παράγοντας φωτοκαταλυτικά υλικά σε μορφή σκόνης και διαλύματα για αυτό-καθαριζόμενη αντιβακτηριακή επικάλυψη προστατευτικών μασκών προσώπου αλλά και ως πρόσθετων υλικών για δομικά υλικά (π.χ. αντιβακτηριακές πλάκες δαπέδου για πισίνες κ.ά) και συστήματα κλιματισμού. Υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη μια σειρά από διμερείς συμφωνίες με εταιρίες δομικών και άλλων υλικών για την ενσωμάτωσή του σε επιχρίσματα και επικαλύψεις επιφανειών από σοβά, τσιμέντο, πλαστικό, ύφασμα, ξύλο και μέταλλο.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό λόγω του ότι τα υλικά μας βρίσκονται στην πρώτη σειρά προτεραιοτήτων που αφορά θέματα ατομικής και συλλογικής υγιεινής και ασφάλειας. Πιστεύουμε πως η καθοδήγηση και η αξιολόγηση από τους διοργανωτές και τους μέντορες του προγράμματος, η επαφή μας με τις υπόλοιπες ομάδες και τους επαγγελματίες που θα γνωρίσουμε καθώς και η πειθαρχία που η συμμετοχή μας απαιτεί, θα μας βοηθήσουν στο να χτίσουμε μία συμπαγή στρατηγική και να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για την εμπορική επιτυχία της τεχνολογίας μας.
Icarus Group – Energy Track
Josh Zwetsloot, Cofounder & CEO
1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Ο Josh (Co-Founder) και εγώ γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια όταν δουλέψαμε μαζί για μια εταιρία Μηχανικών στον τομέα του Oil & Gas, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί εντοπίσαμε αρχικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Βιομηχανία με τη συντήρηση στοιχείων εγκαταστάσεων όπως αγωγούς και δεξαμενές, κυρίως λόγω των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών. Επίσης, εκεί καταλάβαμε πόσο θετική συμβολή μπορούν να έχουν τα προηγμένα σύνθετα υλικά για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή τεχνολογία στην εφαρμογή της. Έτσι είχαμε την ιδέα να αναπτύξουμε τα δικά μας σύνθετα υλικά επισκευών από την αρχή, σε συνδυασμό με ένα λογισμικό που θα επιταχύνει τις διαδικασίες σκοπιμότητας, σχεδιασμού και έγκρισης των επισκευών.
Ευθύμιος Ρεβένας, CoFounder & COO
Οι ελληνικές εταιρείες έχουν την τάση να αντιδρούν και όχι να προλαμβάνουν τα προβλήματα. Θέλουμε να εμφυτεύσουμε την προληπτική συντήρηση (Preventive Maintenance), στην Ελληνική βαριά βιομηχανία, και τα πλεονεκτήματα που μπορεί προσφέρει μακροπρόθεσμα.
Για να το επιτύχουμε αυτό, μέσα στο 2020, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε ορισμένες από τις δραστηριότητές μας από το ΗΒ στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε να αρχίσουμε από εδώ την προσφορά των προϊόντων/υπηρεσιών μας. Τότε προστέθηκε στην ομάδα μας και ο Αγαμέμνων ως CMO, για να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε και να επεκτείνουμε τους τομείς του μάρκετινγκ, εξυπηρέτησης πελατών και έρευνας αγοράς.
Αγαμέμνων Μητροβγένης, CMO
Στη συνέχεια συμμετείχαμε με επιτυχία σε έναν από τους μεγαλύτερους επιταχυντές στην Ελλάδα που μας βοήθησαν να οργανώσουμε την επιχειρηματική πλευρά της ιδέας μας, αναπτύξαμε τον MVP μας και κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην έρευνα αγοράς.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των διαχειριστών εγκαταστάσεων, σε εταιρίες του τομέα της βαριάς βιομηχανίας, είναι τα απρόβλεπτα shutdown που μπορούν να κοστίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα. Εκεί είναι που παίζει μεγάλο ρόλο η προληπτική συντήρηση με χρήση σύνθετων υλικών για επισκευές (CRS). Τα CRS αποτελούνται από μία μίξη Υαλονημάτων , Ανθρακονημάτων, Αραμιδίου (γνωστό και ως Kevlar) ή Υβριδικών αυτών, και μιας Πολυμερικής Ρητίνης που βοηθά στην αποκατάσταση των θερμομηχανικών ιδιοτήτων ενός προβληματικού στοιχείου της εγκατάστασης. Η διαδικασία είναι ταχύτερη, φθηνότερη και ασφαλέστερη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους επισκευής ή αντικατάστασης αυτών των στοιχείων. Πόσο ταχύτερα και φθηνότερα;
Συμβάλει στη μείωση του σχεδιασμού και του χρόνου έγκρισης μιας επισκευής κατά 80%, είναι εγκεκριμένη κατά τα διεθνή πρότυπα μηχανικής και μειώνει τον χρόνο εφαρμογής κατά 70%. Επίσης, μειώνει το κόστος αντικατάστασης στοιχείων έως και 90%.
Η τεχνολογία μας δεν προσφέρει απλώς value for money όσον αφορά τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, αλλά έχει περιβαλλοντικά και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Αυτό σημαίνει την αποτροπή απρόβλεπτων shutdown, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα, καταργεί τελείως την ανάγκη για purging και venting των στοιχείων (μπορεί να περιέχουν υδρογονάνθρακες σε οποιαδήποτε μορφή) που είναι δυνητικά επιβλαβής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον και μειώνει την ανάγκη για συγκολλήσεις που προκαλούν πάνω από 13.000 ατυχήματα/έτος στην Ελλάδα μόνο.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι vertically integrated, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας, κάνουμε την μελέτη μιας επισκευής και την εφαρμόζουμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητά της, να έχουμε υπό έλεγχο όλες τις παραμέτρους και να επιλύσουμε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν κατά την διαδικασία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία επισκευής στο σύνολό της, επιταχύνοντας το χρόνο που απαιτείται για μελέτες σκοπιμότητας και σχεδιασμού, καθώς και τη διαδικασία προμηθειών. Αυτό θα επιτευχθεί με την χρήση του λογισμικό που αναπτύσσουμε.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε μια αφοσιωμένη ομάδα με όλες τις απαραίτητες αρχικές δεξιότητες για να κάνουμε την ιδέα μας πραγματικότητα και έχουμε επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από εταιρίες, κάτι που είναι πολύ θετικό στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα. Όσον αφορά τα προϊόντα μας, συνεργαστήκαμε με μια βρετανική εταιρεία για την κατασκευή και προμήθεια του πρώτου μας προϊόντος που θα φέρει την ονομασία “Attalus SnapCure 140”, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στο εργαστηριακό επίπεδο δοκιμών για έγκριση κατά τα διεθνή πρότυπα μηχανικής. Αυτήν τη στιγμή αναπτύσσουμε και το λογισμικό μας με την ονομασία “ICRS” το οποίο βρίσκεται στη φάση “pre-Alpha”.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Γνωρίζοντας το έργο του MITEF τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρεία μας έχει μια εξαιρετική ευκαιρία μέσω αυτού του προγράμματος, να έρθει σε επαφή και να εξερευνήσει νέες στρατηγικές συνεργασίες και πιθανούς πελάτες.
Από την άποψη της δικτύωσης, το πρόγραμμα θα μας δώσει πρόσβαση σε ένα ασύγκριτο δίκτυο εμπειρογνωμόνων, στελεχών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και επενδυτών. Ξεκινώντας από την Ελλάδα και το ΗΒ, ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε παγκοσμίως και η δικτύωση θα παίξει ρόλο κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Τέλος, υπάρχει και η επιχειρηματική γνώση που θα αποκτήσουμε από την είσοδο στο πρόγραμμα. Η έναρξη μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι ριψοκίνδυνη στην καλύτερη των περιπτώσεων, πόσο μάλλον τώρα με τις δεδομένες παγκόσμιες συνθήκες. Όσο περισσότερες γνώσεις μπορούμε να αποκτήσουμε από την εμπειρία άλλων ανθρώπων που έχουν περάσει από την ίδια διαδικασία που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τόσο υψηλότερες είναι και οι πιθανότητες επιτυχίας μας.
Marefind – Maritime Track
Ειρήνη Περράκη, CEO Marefind
1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η Marefind είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης και Εύρεσης Eργασίας αποκλειστικά για το χώρο της Ναυτιλίας και του Yachting
Η διττή χρήση της πλατφόρμας επιτρέπει την ταυτόχρονη δικτύωση των ναυτικών και επαγγελματιών με τις εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα:
Επαγγελματίες και Ναυτικοί που ψάχνουν να βρουν εργασία στο χώρο της Ναυτιλίας και του Yachting
Εταιρείες που ψάχνουν να βρουν Ναυτικούς για μπάρκα και επαγγελματίες για στελέχωση γραφείων
Οι κατηγορίες της πλατφόρμας είναι:
Merchant Shipping Vessels : Bulk Carriers, Chemical Carriers, Containers, General Cargo Vessels, LNG Carriers, Ro-Ro Vessels, Tankers, Tug Vessels
Passenger Ships: Cruise Ships, Ferry Boats
Yachts: Power Boats, Sail Boats
Shipping Offices.: Accounting, Bunkers, Chartering, Crewing, Finance, Insurance, Internships, Legal, Marine Surveyor, Operations, Secretary, SnP, Superintendent, Supply, Technical, Trader etc.
Χρυσή Βασσιλάκη, CDO Marefind
Η ιδέα γεννήθηκε πριν 2 χρόνια από την Ειρήνη Περράκη, έπειτα από χρόνια εργασίας στον χώρο της ναυτιλίας και των πληρωμάτων, παρατηρώντας το κενό στην παγκόσμια αγορά για αυτόνομη δικτύωση ναυτικών και επαγγελματιών του χώρου της Ναυτιλίας και του Υachting με Εταιρείες, μέσω ενός καλά οργανωμένου, άμεσου, διαφανούς και user-friendly περιβάλλοντος που στεγάζει όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες της Ναυτιλίας. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.
Το ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting, ήταν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι το πολυτιμότερο κομμάτι της θάλασσας. Παρόλα αυτά, καθώς ο χώρος της ναυτιλίας και του yachting αναπτύσσεται παγκοσμίως με ταχύς ρυθμούς, οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία/ ναυτικού, στη σωστή στιγμή και στην ανάλογη τοποθεσία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Προκαλείται έτσι ένας προβληματισμός από τη πλευρά των εταιρειών και μία απογοήτευση από την πλευρά των επαγγελματιών/ ναυτικών που αναζητούν εργασία. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό ανεκμετάλλευτου ανθρωπίνου δυναμικού.
Ποιο συγκεκριμένα, η παραπάνω ανάγκη για άμεση εύρεση ναυτικών παγκοσμίως αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της πανδημίας, δημιουργώντας προς έκπληξή μας, σημαντική άνοδο επισκεψιμότητας και αναζήτησης στην πλατφόρμα της Marefind. Τονίζοντας ότι η διεθνής φύση της ναυτιλίας ταιριάζει απόλυτα με αυτήν της πλατφόρμας η οποία ανοίγει για τους ναυτικούς τις πόρτες σε παγκόσμιες ίσες ευκαιρίες εργασίας σε ταυτόχρονο χρόνο για όλους.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Η χρήση της πλατφόρμας για τους επαγγελματίες είναι δωρεάν και με μηνιαία η ετήσια συνδρομή για τις εταιρείες. Η πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να έρθει σε άμεση επικοινωνία με ναυτικούς και επαγγελματίες του χώρου, και αντιστρόφως. Δημιουργώντας άμεσες σχέσεις συνεργασίας στις δύο πλευρές, χωρίς ενδιάμεσους.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Η πλατφόρμα μας είναι live από τον Σεπτέμβριο του 2019, στο διάστημα αυτό η Marefind έχει συνολικά 5.500 χρήστες. Σαφώς, βελτιστοποιήσεις γίνονται σε τακτικά διαστήματα, πάντα βάσει των feedback που λαμβάνουμε από τους χρήστες μας, εταιρείες και επαγγελματίες του χώρου. Στη παρούσα φάση, η εταιρεία μας είναι στο στάδιο εύρεσης για χρηματοδότηση και ανάπτυξη.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό του MITEF Greece αποτελεί μία ανεκτίμητη ευκαιρία για την ομάδα μας, καθώς οι γνώσεις που αποκομίζουμε εβδομαδιαία από τα workshops και από τους μέντορες μας είναι πολύτιμες, διευρύνοντας τη σκέψη μας σαν ομάδα. Ήδη στο σύντομο αυτό διάστημα της συμμετοχής μας στον διαγωνισμό έχουμε εμπλουτίσει σημαντικά το business plan μας και είμαστε σίγουροι ότι η συνέχεια του διαγωνισμού θα συνεχίσει να μας τροφοδοτεί με επιπλέον πολύτιμη γνώση ιδεών για την μετέπειτα πορεία μας στην εύρεση χρηματοδότησης και στην ανάπτυξη της πλατφόρμας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: STARTUPPER
You may also like
Interview of Vice Chairman in Greek News Agenda
Η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της ελλην
StartSmart Greece 2016, cnn.gr
Η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της ελλην
Startup Expansion to the US
Your startup may be doing great, but Greece is a small market. At some point, you will want to consi
Post a comment