Χαιρετισμός ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ετήσιου Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων του MIT StartSmart Accelerator SEE
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε χαιρετισμό χθες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, το βράδυ, στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ετήσιου Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων του προγράμματος MIT StartSmart Accelerator Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διοργανώθηκε από το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας.
Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Είναι μεγάλη ευκαιρία για εμένα! Είναι σαφές ότι αυτά που θα πω είναι πιο βαρετά σε σχέση με αυτά που έχετε ακούσει μέχρι τώρα, αλλά και πάλι είμαι τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας απόψε και είναι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή να παρακολουθώ αυτή την Τελετή Βράβευσης ως προσκεκλημένος.
Οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιφέρουν τεράστιες αλλαγές σε αυτό που υπηρετώ τώρα, δηλαδή στο αμυντικό πεδίο. Στη σημερινή εποχή της ταχείας προόδου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγκαλιάσουμε αυτές τις καινοτομίες.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμικό τους ώστε να βελτιώσουμε την άμυνά μας, να προστατεύσουμε τα κράτη μας, να διατηρήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια. Κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έθεσα ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα.
Μελετώντας τον τρόπο διεξαγωγής του σύγχρονου πολέμου στο πλαίσιο των σημερινών ένοπλων συρράξεων (με την Ουκρανία να αποτελεί την πιο γνωστή), δεν μπορούμε παρά να συνειδητοποιήσουμε την ουσιώδη σημασία της καινοτομίας και των σύγχρονων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες εισήγαγαν μία αλλαγή υποδείγματος στον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Χάρη σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροχήματα και πολύπλοκα συστήματα πληροφοριών, οι στρατοί όλου του κόσμου έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν πρωτοφανή επίπεδα ακρίβειας, αποτελεσματικότητας και κυρίως, επίγνωση της κατάστασης.
Αυτές οι εξελίξεις δεν επαύξησαν μόνο τις στρατιωτικές δυνατότητες. Βοήθησαν, επίσης, στην ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών και στη διαφύλαξη της ζωής αμάχων στην πορεία. Επιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έφερε την επανάσταση στον τρόπο που σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε στρατηγική και εκτελούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο κυβερνοπόλεμος αναδύθηκε ως σημαντικός παράγοντας ανησυχίας.
Μέσω της αποδοχής του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορούμε να ενισχύσουμε την κυβερνο-άμυνα και να διαφυλάξουμε τις κρίσιμες υποδομές. Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες όπως η κρυπτογράφηση και τα συστήματα εντοπισμού παρεισφρήσεων και προληπτικών πληροφοριών περί απειλών.
Η ενσωμάτωση αυτών σε στρατιωτικά εγχειρήματα διευρύνει τις δυνατότητες, τονώνει τις αμυντικές δυνατότητες και ενδυναμώνει τον στρατό για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων. Η καινοτομία χρησιμεύει ως βάση επί της οποίας ακμάζει η αμυντική βιομηχανία. Προωθεί την πρόοδο, βελτιώνει την εθνική ασφάλεια, ενδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες των κρατών, μας βοηθά να αναπτύσσουμε οπλικά συστήματα αιχμής, προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και υπερ-σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών.
Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να εξοπλίσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτροπή των επιθέσεων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων και τη διατήρηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος.
Επιπλέον, η καινοτομία μπορεί να δημιουργήσει συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των ερευνητικών κέντρων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, του ιδιωτικού τομέα και φυσικά, της αμυντικής βιομηχανίας.
Η επένδυση στην καινοτομία τονώνει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία εργασιακών θέσεων. Ενισχύει την οικονομική ευημερία και δημιουργεί έμπειρο εργατικό δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αμυντική βιομηχανία λειτουργεί ως καταλύτης για την τεχνολογική πρόοδο σε διάφορους τομείς.
Επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη, μπορούμε, επίσης, να τονώσουμε την καινοτομία σε διάφορους κοινωνικούς τομείς, οδηγώντας σε ευρύτερες επιπτώσεις προόδου και τελικά, σε ευημερία.
Για την πλήρη αξιοποίηση της αξίας της καινοτομίας στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να προσφέρουμε επαρκείς πόρους, για την υποστήριξη των επίδοξων καινοτόμων και επιχειρηματιών. Ωστόσο, ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας συχνά απαιτεί εξειδικευμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στην αγορά.
Η υφιστάμενη υποδομή δεν επαρκεί ως προς την αξιολόγηση των αναγκών, την αποτίμηση και χρηματοδότηση ερευνητικών προσφορών και φυσικά, την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να ξεχνάμε τις σημαντικές καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κτλ.
Είναι καιρός πια για τη χώρα μου, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσει τελικά αυτά τα προβλήματα και, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιήσει διεθνώς δοκιμασμένες πρακτικές για την ανάπτυξη ενός ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του υφιστάμενου πλαισίου και δημιουργίας ενός νέου, δυναμικού και σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα υλοποιεί βιώσιμες, αποτελεσματικές και επίκαιρες διαδικασίες για την εξεύρεση και ανάπτυξη αποδοτικών, καινοτόμων λύσεων.
Ο νέος αυτός φορέας, το «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ) θα αναλάβει την υλοποίηση και την παρακολούθηση της στρατηγικής διαχείρισης.
Ένας τομέας όπου παρατηρείται σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός προβλημάτων.
Η επιχειρησιακή έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία καινοτόμων λύσεων θα παραμείνει στα χέρια των φορέων της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, υπό τον συντονισμό, ωστόσο, του νέου αυτού φορέα με το μεγάλο ακρώνυμο.
Η βασική αποστολή του φορέα συνίσταται στην καλλιέργεια εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης. Η λειτουργία του αφορά στη σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση οικονομικών και μη εργαλείων και στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικής βιομηχανίας.
Η αποστολή του περιλαμβάνει επίσης:
– Την επίσπευση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών διττής χρήσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
– Την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των αμυντικών βιομηχανιών κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου ανάπτυξης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και των ερευνητικών τους προγραμμάτων.
– Την προετοιμασία και διαχείριση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων έρευνας κι ανάπτυξης.
– Τη συνεργασία με συναφείς εσωτερικούς κι εξωτερικούς οργανισμούς και φορείς για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων.
– Τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, των ευκαιριών για εξειδικευμένη εκπαίδευση και της δυνατότητας για διδακτορικά προγράμματα.
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ) θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση προγραμμάτων και συμβάσεων και την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας.
Θα υποστηρίζει τα Γενικά Επιτελεία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία ως προς την υλοποίηση εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.
Στους βασικούς αποδέκτες θα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα πανεπιστήμια, οι στρατιωτικές σχολές, τα ερευνητικά κέντρα, εταιρείες καινοτόμου τεχνολογίας και οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία.
Με ισχυρή έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης, θα ηγείται της προσπάθειας προβολής της καινοτομίας και ελπίζουμε, προώθησης της ασφάλειας. Καθώς το ΕΚΑΕΑΚ θα εξελίσσεται, θα μπορούμε να αναμένουμε εξελίξεις που θα συμβάλλουν τόσο στην εθνική άμυνα όσο και στην καινοτόμο ανάπτυξη.
Η ενσωμάτωση των Μέγα-Δεδομένων (Big Data) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) έχει τη δυνατότητα να μας επιτρέψει να επεξεργαζόμαστε πάρα πολλές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οδηγώντας σε πιο πληρέστερα ενημερωμένη λήψη αποφάσεων.
Οι βιώσιμες και ενεργειακώς αποδοτικές λύσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι κρίσιμης σημασίας για πολλούς λόγους. Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που όχι μόνο μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του στρατού, αλλά βελτιώνει, επίσης, την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα χάρη στη μείωση της ανάγκης για συχνό ανεφοδιασμό.
Η ενσωμάτωση βιώσιμων και ενεργειακώς αποδοτικών λύσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο ευνοεί το περιβάλλον, αλλά βελτιώνει και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.
Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο της τεχνολογικής προόδου και του διαρκώς εξελισσόμενου κόσμου.
Οι Έλληνες ερευνητές ήδη καινοτομούν και παράγουν ιδέες που θα μπορέσουν στο εγγύς μέλλον να οδηγήσουν σε πρότυπες εφαρμογές και υπηρεσίες, ελπίζουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω των καινοτόμων λύσεων, έχουμε το δυναμικό να τονώσουμε σημαντικά τις δυνατότητές μας σε διάφορους τομείς. Περιλαμβανομένης φυσικά της άμυνας, του συνοριακού ελέγχου, των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, του περιβαλλοντικού ελέγχου και της επιστημονικής έρευνας.
Σήμερα, κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής διοργάνωσης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους ειδικούς να συζητούν περί καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Αναγνωρίζουμε όλοι το τεράστιο δυναμικό της καινοτομίας και των νεών τεχνολογιών.
Εντός αυτού του συναρπαστικού, νέου πεδίου εντοπίζεται η μεγάλη ευθύνη όλων μας: να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα εφαρμόσουμε κατάλληλα αυτές τις δράσεις προόδου. Ακόμα και στον αμυντικό τομέα, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία θα πρέπει να αναπτυχθούν, προκειμένου να ενισχύσουν κυρίως την αποτρεπτική μας δύναμη. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά επίσης, και της ευημερίας των κοινωνιών μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».
Ο κ. Δένδιας απένειμε το 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού StartSmart SEE 2023 Accelerator στο πρόγραμμα της ομάδας της Optimems Smart Energy. Το βραβείο παρέλαβε η Αγγελίνα Μπιντούδη. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποτελούν οι Δημήτρης Καρανάσσος, Λάμπρος Ζυγλάκης, Χρήστος Τιμπλαλέξης, Σπύρος Κόπολας, Ναπολέων Μπέζας, Δήμος Ιωαννίδης και ΔημήτρηςΤζοβάρας.
Το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας (GTEF) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2013 από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Ως μη κερδοσκοπική ένωση, η GTEF έγινε το ελληνικό κεφάλαιο του MIT Enterprise Forum (MITEF) Global, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review.
You may also like
Marina Hatsopoulos invests in RTsafe
Happy to announce another fruitful collaboration! Entrepreneur and angel investor, Marina Ha
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η spin-off του ΕΚΕΤΑ | ΙΠΤΗΛ, Optimems Smart Energy Solutions στο διαγωνισμό του StartSmart SEE
Το πρώτο βραβείο αξίας 10000 ευρώ απέσπασε η εταιρεία-τεχ
Post a comment