MIT Enterprise Forum Greece…εσυ το γνωρΙζεις;
Συνέντευξη με την κα. Κατερίνα Σαριδάκη στο citycampus.gr
Προκειμένου να σας γνωρίσουμε καλύτερα, πείτε μου λίγα λόγια σχετικά με το MIT Enterprise Forum of Greece. Πώς ξεκίνησε; Ποιος είναι ο σκοπός του και τι πρεσβεύει; Πώς συνδέεται με το MIT;
To MITEF Greece αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου ΜΙΤ Enterprise Forum, το οποίο ανήκει στην κορυφαία έκδοση τεχνολογίας του ΜΙΤ, Technology Review. Το δίκτυο ξεκίνησε αρχικά στη Βοστώνη το 1978 ως ένας σύλλογος αποφοίτων του ΜΙΤ, με σκοπό να βοηθήσει τελειόφοιτους του πανεπιστημίου να δημιουργήσουν δικές τους εταιρίες και να ενταχθούν στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα δίκτυο με παρουσία σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α. αλλά και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Ο οργανισμός MIT Enterprise Forum απευθύνεται πλέον στο ευρύτερο κοινό της επιστήμης και της τεχνολογίας, που προσπαθεί να εμπορευματοποιήσει την ιδέα ή την έρευνά του, δημιουργώντας εταιρίες για την παγκόσμια αγορά.
Στη Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2013 ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Ιδρύθηκε από μία ομάδα ανθρώπων που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής δραστηριότητας, ηλικιών και ενδιαφερόντων. Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας έχει την ικανότητα να καινοτομήσει και να δημιουργήσει εταιρίες διεθνούς επιπέδου. Αποστολή του ΜIT Enterprise Forum Greece είναι να εμπνέει, ενημερώνει, διασυνδέει και εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Ανήκουμε σε ένα διεθνές δίκτυο τοπικών ΜΚΟ, που αντλούν έμπνευση από το ΜΙΤ και είναι ανοικτές στον κόσμο. Όραμά μας είναι να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, υποστηρίζοντας τη δημιουργία και επιταχύνοντας την ανάπτυξη επιχειρήσεων παγκόσμιας κλάσης.
Ποιες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής και ποια θεωρείτε πιο επιτυχημένη και γιατί;
Στο πλαίσιο των δράσεων του οργανισμού συγκαταλέγονται εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές ημερίδες για επιχειρηματίες τεχνολογίας και επενδυτές, όπως το συνέδριο StartSmart Greece, οι θεματικές εκδηλώσεις Technologies That Matter, και ο ετήσιος διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition. Επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε τους νέους και τις νέες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας να ανακαλύψουν μέσω της επιχειρηματικότητας εναλλακτικούς δρόμους επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας σκοπός μας ήταν και παραμένει να υποστηρίξουμε τα ταλέντα που διαπιστωμένα υπάρχουν στη χώρα μας. Χρειάζεται μόνο να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να πιστέψουν στις δυνατότητες και τις ιδέες τους και τελικά να προσπαθήσουν, παρά την οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποτυχία, να δημιουργήσουν μια επιχείρηση με βάση τα πρότυπα της διεθνούς αγοράς. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε έχουν σκοπό να εμπνεύσουν και να ενημερώσουν για τις διεθνείς τάσεις, όμως μέσα από το διαγωνισμό πιστεύω ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά, συστηματική και σε βάθος. Μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια σε θέματα επιχειρηματικών δεξιοτήτων, την καθοδήγηση από Έλληνες και διεθνείς μέντορες, τη διασύνδεση των εταιριών τόσο μεταξύ τους όσο και με επενδυτές ή άλλα μέλη της κοινότητας, οι ομάδες που συμμετέχουν «δοκιμάζουν» την ιδέα τους, βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, επαναξιολογούν τους στόχους και τη στρατηγική τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η βελτίωση που παρατηρούμε στις περισσότερες ομάδες είναι εμφανής, σαφής και μετρήσιμη. Τα μέλη των ομάδων ισχυροποιούν τη δυναμική τους, εξελίσσονται και καταφέρνουν σημαντικά βήματα. Προσωπικά αισθάνομαι πως αυτό είναι το πιο επιτυχές και σημαντικό σημείο της συνολικής προσπάθειας του MIT Enterprise Forum Greece.
Αν μπορούσατε να μου περιγράψετε με τρεις λέξεις το MIT Enterprise Forum of Greece ποιες θα ήταν αυτές;
Θα υπογράμμιζα τα τρία βασικά σημεία που περιγράφουν την αποστολή μας: ενημέρωση, διασύνδεση και εκπαίδευση. Ίσως να προσέθετα και μια τέταρτη εξίσου σημαντική: την έμπνευση! Χρειάζονται υψηλά πρότυπα, σημαντικά παραδείγματα και καινοτόμες ιδέες για να οραματιστεί κανείς το αύριο και να τολμήσει να κυνηγήσει τα όνειρά του.
Το MIT Enterprise Forum of Greece είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της επιχειρηματικότητας. Πιστεύετε πως οι νέοι στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένοι με τον όρο αυτό και τις προοπτικές που δίνει ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της σχέσης αυτής;
Πιστεύω ότι ήμασταν και πάντα θα είμαστε ένας λαός με εμπορικό πνεύμα. Από την ιστορία μας αντλεί κανείς πολλά παραδείγματα. Ίσως πριν την κρίση η έμφαση να δινόταν στον τουρισμό, τη ναυτιλία και το λιανικό εμπόριο εν γένει, φαίνεται όμως ότι τα δεδομένα αλλάζουν, αξιόλογες ευκαιρίες παρουσιάζονται και νέοι τομείς κινητοποιούν το «εμπορικό δαιμόνιο» των Ελλήνων. Πλέον όλο και περισσότεροι νέοι αποκτούν υψηλό επίπεδο μόρφωσης σε τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών, ταξιδεύουν, σπουδάζουν στο εξωτερικό, συναναστρέφονται με ποικίλες φυλές και εθνικότητες, γίνονται «πολίτες του κόσμου». Είναι σαφές ότι αυτό επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, τις προσλαμβάνουσες και ανοίγει τους ορίζοντές τους.
Παράλληλα, σταδιακά και η ελληνική οικογένεια «ωριμάζει», παύοντας να ελπίζει ότι το παιδί της για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να βρει απαραίτητα μια θέση στο δημόσιο, αρχίζει να «απενοχοποιεί» την αποτυχία του επιχειρηματία, παρακολουθεί τις εξελίξεις που τρέχουν σε όλο τον κόσμο και το σημαντικότερο, εμπιστεύεται και καταλαβαίνει καλύτερα τις ανάγκες των νεότερων μελών της. Βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, όμως τα δείγματα που βλέπουμε από τους νέους ανθρώπους που συναντάμε μέσα από τις δράσεις μας, είναι ότι θέλουν να τολμήσουν, να δοκιμάσουν τα όρια και τα ταλέντα τους ενώ προσπαθούν να δημιουργήσουν παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν είχατε να δώσετε μια συμβουλή σε έναν νέο που θέλει να κάνει το βήμα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
Να έχει πίστη στον εαυτό του και την ιδέα του, να μη φοβάται να προσπαθήσει και κυρίως να μη φοβάται να αποτύχει. Η αποτυχία είναι μεγάλο σχολείο για όλους μας. Τα λάθη γίνονται μαθήματα και σημαντικές εμπειρίες για την επόμενη προσπάθεια. Κανείς δεν οδήγησε ποδήλατο με την πρώτη, έπεσε, χτύπησε αλλά σηκώθηκε ξανά. Μια συμβουλή; Να ξεκινήσετε από μια ανάγκη που παρατηρείτε γύρω σας, στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, στην πόλη σας. Μια ανάγκη που σας αγγίζει προσωπικά και σας απασχολεί να βρείτε μια ουσιαστική λύση. Να δουλέψετε σε κάτι που σας αφορά πραγματικά, που το αγαπάτε, που το γνωρίζετε σε βάθος. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, όμως αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν δεν πιστεύεις στις δυνάμεις σου και τελικά αν δεν τολμήσεις, θα παραμείνεις στάσιμος και δύσκολα θα εξελιχθείς.
You may also like
“Building Greek Startups the MIT Way”
On March 15, at the Eugenides Foundation, MIT Enterprise Forum Greece, in collaboration with the MI
Οι 32 Semifinalists του MITEF Greece Startup Competition 2021 – Μερος 5
Οι 32 semifinalists του 2021 – Μερος 5 O διαγωνισμός διοργανώνετα
Post a comment