Απολογισμος του 3ου ετησιου Φορουμ Καινοτομιας και Επιχειρηματικοτητας στην Κυπρο (IEF2017)
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Νοεμβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 3ο ετήσιο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με θέμα “Research Commercialization & Innovative Start-ups”. Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου και την Ελληνική Πρωτοβουλία – The Hellenic Initiative (THI), σε συνεργασία με την PwC Κύπρου, το MIT Enterprise Forum Greece και τη στήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Κύπρο.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Κ. Χριστοφίδη, το Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κ. Γ. Δαυίδ, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κ. Πετρίδη, το Διευθυντή Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κ. Μ. Πρίντζο και την κα. C. Doherty, Πρέσβη των Η.Π.Α στην Κύπρο. Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων από τους: Leon Sandler, Εκτελεστικό Διευθυντή του Kέντρου Τεχνολογικής Καινοτομίας Deshpande του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT), Herbert Chen, Aντικοσμήτορα Καινοτομίας του μεγαλύτερου επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου της Κίνας, TusPark, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, και Άννα Πρωτοπαπά, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Mersana Therapeutics από τη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Το φόρουμ περιελάβανε:
α) Έκθεση 30 ερευνητικών αποτελεσμάτων με δυναμική αξιοποίησης από τη διεθνή αγορά στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Μικροηλεκτρονικής, των Ευφυών Υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Επιστημών Υγείας. Την έκθεση επισκέφθηκαν διακεκριμένοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό, τους οποίους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, καθηγητής Μ. Δικαιάκος, συνοψίζοντας τις δράσεις του Κέντρου και τονίζοντας ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα σταθμό στην εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου και διεθνών οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων με στόχο την μεταστροφή της Κυπριακής οικονομίας σε έναν καινοτομικό προσανατολισμό.
β) Διαγωνισμό 10 νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν επιλεγεί μεταξύ 30 συμμετοχών. Οι επιχειρήσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους ενώπιον κριτικής επιτροπής που περιλάμβανε 7 διεθνώς καταξιωμένους επιχειρηματίες, επενδυτές και εμπειρογνώμονες, τους Ph. Ammerman, J. Downward, Α. Δοξιάδη, Π. Μαρούδια, Αλ. Πανταζή, Β. Παπακωνσταντίνου και Anna Protopapas.
Τον διαγωνισμό συντόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπληρωτής καθηγητής Γ. Κασίνης. Οι τρεις καλύτερες ομάδες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 15,000 δολαρίων, που προσέφερε η Ελληνική Πρωτοβουλία, και υπηρεσίες για δωρεάν κατάρτιση από την PwC. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην κυπριακή εταιρεία LEVEL 5 και παραλήφθηκε από τον Δρα Μάριο Νεοφύτου. Η LEVEL 5 έχει σχεδιάσει μια καινοτόμα τεχνολογία εκτυπώσιμου πλάσματος για τον αυτόματο καθαρισμό καμερών ασφαλείας από σκόνη, και βασίζεται σε ερευνητική εργασία στην οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο KAUST. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην εταιρεία AJMmed-i-caps και παραλήφθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Ιούλιο Γεωργίου για την επινόηση «έξυπνου» ηλεκτρονικού χαπιού για τον μη επεμβατικό εντοπισμό καρκίνου του εντέρου, και αποτελεί αποτέλεσμα ερευνών ευρωπαϊκής συνεργασίας στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην εταιρεία AMDM και παραλήφθηκε από τον Δρα. Βασίλειο Δρακονάκη. Η AMDM εστιάζει στην παραγωγή ελαφρού και ανθεκτικού νανοϋλικού με εφαρμογές στην κατασκευή αεροσκαφών, αυτοκινήτων, αμυντικών συστημάτων κλπ. και βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετέχει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με θέμα “Key factors for successful commercialization” με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων ομιλητών του Φόρουμ, του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και του Διευθύνοντα Συμβούλου της PwC κ. Ε. Ευγενίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων σε θέματα καινοτομίας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Κίνα και την Κύπρο, στελέχη τραπεζών, εκπρόσωποι Υπουργείων και παραγωγικών φορέων της Κύπρου. Την έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev.
Ο θεσμός του Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται με σκοπό την επιμόρφωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των νέων ερευνητών, των φοιτητών και της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, για τις ιδέες, τις πρακτικές, τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Διοργανώνεται και φιλοξενείται κάθε χρόνο από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.c4e.org.cy/ief2017/
You may also like
MIT GLOBAL STARTUP WORKSHOP 2023
For the First Time in Greece, a Unique International Event about Technology and Startup Entrepreneur
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η spin-off του ΕΚΕΤΑ | ΙΠΤΗΛ, Optimems Smart Energy Solutions στο διαγωνισμό του StartSmart SEE
Το πρώτο βραβείο αξίας 10000 ευρώ απέσπασε η εταιρεία-τεχ
Startup Expansion to the US
Your startup may be doing great, but Greece is a small market. At some point, you will want to consi
Post a comment