Οι 32 Semifinalists του MITEF Greece Startup Competition 2021 – Μερος 4
Οι 32 semifinalists του 2021 – Μερος 4
O διαγωνισμός διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά και στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και τη διεθνή διασύνδεση των Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της Τεχνολογίας.
Το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει για 7η φορά ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που πέρασαν στους ημιτελικούς του MITEF Greece Startup Competition 2021.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσω της ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων (business skills workshops), αλλά και να λάβουν έμπρακτη καθοδήγηση (mentoring) από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τις δυνατότητες νέων συνεργασιών οι οποίες θα συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους στη διεθνή αγορά. Οι νικητές θα κατακτήσουν έπαθλα και υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα ενισχύσουν αποφασιστικά την περαιτέρω εξέλιξη της εταιρείας τους.
Ο διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας θα περιλαμβάνει και φέτος 3 θεματικές ενότητες – Tracks: «General», «Energy» και «Maritime».
Κάθε εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες θα σας παρουσιάζουμε τις ομάδες που πέρασαν στους ημιτελικούς μέσω ερωτήσεων που τους θέσαμε.
Dataphoria – General Track
1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η Dataphoria έχει στόχο τη χρήση της επιστήμης των δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης καθώς και των εφαρμογών τηλεπισκόπησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Παρέχει μία έξυπνη διαδικτυακή πύλη σε κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις, κρατικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τους βοηθάει να χαράξουν τη στρατηγική τους και να μεγαλώσουν τον αντίκτυπό τους. Η ιδέα ήρθε όταν αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την επιστήμη των δεδομένων με την εμπειρία μας από τον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής προσφοράς. Αποφασίσαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας αποκλειστικά σε οργανισμούς που εργάζονται για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με εμπειρία στην επιστήμη των δεδομένων, στη διαχείριση έργων, στη στρατηγική, την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις, με επαγγελματική εμπειρία σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και διεθνείς οργανισμούς. Είμαστε ο Αναστάσης, η Φένια, η Μιρέλλα και ο Νικόλας, και είμαστε εδώ για να φέρουμε τα δεδομένα στην υπηρεσία κάθε οργανισμού που κάνει τον κόσμο μας καλύτερο!
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Σήμερα, οι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς που εργάζονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό αντίκτυπο (ESG), δεν αξιοποιούν τα δεδομένα που διαθέτουν. Όσο διευρύνεται το έργο τους γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αξιοποιήσουν την πληροφορία που χρειάζονται, καταλήγοντας έτσι να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να έχουν την πλήρη βασισμένη σε γεγονότα εικόνα. Εδώ και χρόνια, η επιστήμη των δεδομένων και οι νέες τεχνολογίες έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που λαμβάνονται χρηματοοικονομικές και επιχειρησιακές αποφάσεις. Στόχος μας είναι να φέρουμε την ίδια νοοτροπία στο σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής, στο περιβάλλον, στην κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που έχουμε για ένα βιώσιμο μέλλον.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βρισκόμαστε δίπλα στον πελάτη μας και να παρέχουμε καθοδήγηση καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της εφαρμογής: Από τη συλλογή των δεδομένων, στις αναλύσεις, τη μοντελοποίηση και την οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων. Στο τέλος ο οργανισμός αποκτά πρόσβαση σε μια διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμετροποιημένη ακριβώς στις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Μέσα από αυτή θα μπορεί με μια ματιά να αξιολογεί την κατάσταση, να παίρνει ενημερωμένες αποφάσεις και να χαράσσει στρατηγική ενώ την ανατροφοδοτεί με νέα δεδομένα. Η υπηρεσία καλύπτεται από το αρχικό κόστος σχεδιασμού και υλοποίησης καθώς και μία μηνιαία συνδρομή, για την συνεχή υποστήριξη σε τεχνικό και, το κυριότερο, σε συμβουλευτικό επίπεδο.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Έχουμε ήδη ξεκινήσει να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα projects των πελατών μας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είμαστε σε συζητήσεις και για συμπράξεις στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο εξωτερικό. Εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να διευρύνουμε την ομάδα μας και αναζητούμε συμπληρωματική χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους οργανισμούς, μεταμορφώνοντας τον τρόπο λειτουργίας τους και ενισχύοντας τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της δράσης τους.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Ο διαγωνισμός του MIT Enterprise Forum Greece λειτουργεί για εμάς ως πρόκληση για να ενισχύσουμε και να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό των υπηρεσιών μας. Οι υπηρεσίες μας έχουν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό αντίκτυπο, ωστόσο παραμένουμε μία εταιρεία τεχνολογίας, με έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ανάπτυξη προσωποποιημένων λύσεων για τους πελάτες μας . Η παρουσία μας σε έναν περιβάλλον με άλλους νέους startuppers με ιδέες και όραμα καθώς και με μέντορες με όρεξη και εμπειρία, μας εμπνέει και μας κινητοποιεί ώστε να πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο: Να παρέχουμε προσιτές λύσεις ανάλυσης δεδομένων σε κάθε οργανισμό που συμβάλλει στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
DIMEC – General Track
1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Οι ιδρυτές της ομάδας Καθ. Βασίλειος Τάνος και Καθ. Ιούλιος Γεωργίου σε συνεργασία με το ερευνητικό προσωπικό, έχοντας σημαντική εμπειρία στο χώρο της γυναικολογίας και των ιατρικών συσκευών και με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις για το έργο τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό τη δημιουργία της ομάδας Direct In-vivo Monitoring of the Endometrial Cavity (DIMEC). Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία μιας καινοτόμας συσκευής (σε φορητή και επιτραπέζια έκδοση), του ηλεκτρομητρογράφου (ΗΜΓ), η οποία διεξάγει το ηλεκτρομυογράφημα του εσωτερικού της μήτρας σε αναλογία με το καρδιογράφημα για την καρδιά. Ως ώρας, η έρευνα της ηλεκτρικής δραστηριότητας της μήτρας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς επίσης και οι αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Με τον ΗΜΓ θα είναι δυνατή η συστηματική και διεξοδική μελέτη της ηλεκτροφυσιολογίας αυτού του, όπως αποδεικνύεται, σύνθετου οργάνου. Σε αντίθεση με προσπάθειες που διεξάγονται με ηλεκτρικές μετρήσεις της μήτρας από την επιφάνεια της κοιλιακής χώρας, ο ΗΜΓ πραγματοποιεί μετρήσεις όντας σε επαφή με τα τοιχώματα της ενδομήτριας κοιλότητας, δίνοντας πληροφορίες που είναι αδύνατον να παραχθούν με την κοιλιακή μέτρηση.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Στη σύγχρονη ιατρική πρακτική, για τη διάγνωση προβλημάτων γυναικολογικής φύσεως που σχετίζονται με την κινητικότητα των μυών της μήτρας χρησιμοποιούνται ως κύρια εργαλεία ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία. Δυστυχώς οι τεχνικές αυτές χρειάζονται ακριβό ιατρικό εξοπλισμό και χρόνια εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τους. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα κυρίως στον υπέρηχο αλλάζουν ανάλογα με την ερμηνεία του εκάστοτε ιατρού. Ο ΗΜΓ έρχεται να προσφέρει μια οικονομική λύση, που παράλληλα δίνει στον γυναικολόγο ποσοτικά αποτελέσματα για την επίτευξη αντικειμενικής διάγνωσης. Σκοπός της συσκευής είναι να δρα συνεπικουρικά για την ορθή διάγνωση της υγιούς μήτρας, καθώς και παθολογικών καταστάσεων που αφορούν την κοιλότητα της μήτρας (πολύποδες, μορφές καρκίνων, αδενομύωση, συμφύσεις, ινομυώματα), όπως επίσης και νόσους της μυϊκής στοιβάδας της μήτρας (αδενομύωση). Επιπροσθέτως, ο ΗΜΓ θα συνεπικουρεί στις ιατρικές διεργασίες που σχετίζονται με την φυσιολογία και την γονιμότητα της μήτρας. Οι ποσοτικές μετρήσεις του ΗΜΓ δυνητικά θα προσφέρουν βοήθεια στην ορθή λήψη αποφάσεων για το αν και σε ποια έκταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εγχείρηση στη μήτρα. Η χρήση της συσκευής είναι απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του γυναικολόγου.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Η συσκευή και τα αναλώσιμα θα πωλούνται στις εκάστοτε κλινικές. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα βασίζεται στην συνδρομή των πελατών στις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία μέσω του υπολογιστικού “συννέφου”, είτε ως ποσοστό επί της αύξησης των κερδών μετά την εισαγωγή του προϊόντος στον κύκλο εργασιών της κλινικής.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Ως ώρας, ολοκληρώνεται το στάδιο του Μinimum Viable Product (MVP), κατά το οποίο η ασφάλεια της συσκευής δοκιμάστηκε σε 100 συμμετέχοντες, χωρίς να προκύψουν καθόλου προβλήματα. Επόμενος στόχος είναι η συνέχιση της έρευνας διεξάγοντας δοκιμές σε πολλαπλές πανεπιστημιακές κλινικές, καθώς και η εύρεση χρηματοδότησης για περεταίρω εξέλιξη και προώθηση του προϊόντος.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Το MITEF Greece Start-up Competition αποτελεί τον κατά εξοχήν σημαντικότερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα. Μέσω της συμμετοχής μας θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα στο οποίο το προϊόν μας θα έχει την δυνατότητα να διατεθεί σύντομα στην αγορά, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των γυναικών που επιθυμούν περισσότερη πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας τους καθώς και των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Δυστυχώς έως τώρα δεν υπάρχει η τεχνολογία ώστε οι προαναφερθείσες ανάγκες να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά. Πιστεύουμε, πως με το εξειδικευμένο πρόγραμμα σεμιναρίων που προσφέρεται από το MITEF Greece, την πρόσβαση στο εκτενές δίκτυο συμβούλων και χρηματοδοτών, καθώς και στην μεγάλη προβολή των ομάδων που συμμετέχουν, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, θα παράξουμε ένα καινοτόμο προϊόν και μέσω αυτού να φέρουμε την επανάσταση στον χώρο της γυναικείας υγείας, βελτιώνοντας τις ζωές των συνανθρώπων μας.
POXi – General Track
Δρ. Μαρία Γ. Αντωνίου, Ελένη Χ. Κελίρη
1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η ομάδα “POXi” μέσα από την ερευνητική της δραστηριότητα στον τομέα της της καινοτόμας επεξεργασίας υδάτων για βελτίωση της ποιότητας τους, λαμβάνει συνεχή πληροφόρηση και κατάρτιση σε ότι αφορά τις τάσεις στην βιομηχανία νερού. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών δραστηριοτήτων που αφορούν την επεξεργασία του νερού με διάφορες συμβατικές και ανερχόμενες φυσικοχημικές μεθόδους. Μέσω της ακαδημαϊκής εξειδίκευσης της ομάδας και της πολυετούς γνώσης της στον τομέα αυτό, έχει εντοπιστεί η ανάγκη για γρήγορη, εύκολη και με ακρίβεια ποσοτικοποίηση μιας κατηγορίας χημικών που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό νερού που προορίζεται για κολυμβητικές πισίνες και ινστιτούτα αισθητικής-spa. Η Δρ. Μαρία Γ. Αντωνίου (PI), Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, και η κα. Ελένη Κελίρη (co-PI), διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, έχουν αναπτύξει το POXI kit, το πρώτο εργαλείο ποσοτικοποίησης της συγκέντρωσης του εν λόγω χημικού βασισμένο σε μια χρωματομετρική αντίδραση. Tο kit αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο (in-situ) χωρίς τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού ή εξειδικευμένου προσωπικού, με ελάχιστο όγκο δείγματος νερού (3 mL) και με χρόνο αντίδρασης κάτω του ενός δευτερόλεπτου.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Όλοι μας γνωρίζουμε το «χλώριο» ή την «χλωρίνη» ή και τα «άλατα υποχλωριώδους νατρίου» ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο απολύμανσης των υδάτων που προορίζονται για δεξαμενές κολύμβησης, ψυχαγωγίας και ευεξίας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση στο ευρύ κοινό για τις ανεπιθύμητες για την ανθρώπινη υγεία επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα παραπροϊόντα που δημιουργούνται στο νερό, κατόπιν αντίδρασης του χλωρίου με την οργανική του ύλη και προέρχεται από τρίχες, δερματικά κύτταρα, ούρα, ιδρώτα κ.α. Επιπλέον υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις από την υπέρμετρη χρήση του χλωρίου στη βιομηχανία επεξεργασίας υδάτων και λυμάτων. Για τους πιο πάνω λόγους, τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η τάση της χρήσης εναλλακτικών χημικών, τα λεγόμενα «oxi-compounds», τα οποία περιέχουν στο μόριο τους ενεργό οξυγόνο σε μορφή αλάτων του καλίου, εξ’ ου και το όνομα! Η χρήση αυτών των χημικών έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια καθώς άρχισαν να αντικαθιστούν το χλώριο σε πολλές βιομηχανίες ανά το παγκόσμιο, όντας πιο αποτελεσματικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και χωρίς ενδείξεις επικινδυνότητας για τον άνθρωπο όταν η εναπομένουσα συγκέντρωση τους είναι στα επιτρεπόμενα όρια. Κατά την επεξεργασία των δεξαμενών κολύμβησης, ο τεχνικός οφείλει να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα χλωρίου ή όποιου άλλου οξειδωτικού παράγοντα χρησιμοποιήσει για την επεξεργασία του επιμολυσμένου νερού, ώστε να είναι ασφαλές για χρήση από το κοινό και η συγκέντρωση του οξειδωτικού να βρίσκεται στα επιθυμητά-ασφαλή επίπεδα πριν από τη χρήση της δεξαμενής. Εάν δεν δοθεί ο απαραίτητος χρόνος αντίδρασης, οι υψηλές συγκεντρώσεις χημικού που απαιτούνται για απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς ή και πιο σοβαρές βλάβες στο δέρμα και στα μάτια. Λόγω της πολυετής χρήσης του χλωρίου, υπάρχουν διαθέσιμες τυποποιημένες μέθοδοι για την ποσοτικοποίηση του στο εργαστήριο αλλά και πάρα πολλά εύχρηστα kits για αναλύσεις στο πεδίο από μη καταρτισμένα άτομα. Δυστυχώς, για τα «oxi-compounds» δεν υπάρχει κανένα εμπορικό προϊόν που να βασίζεται σε μια γρήγορη χρωματομετρική αντίδραση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στο πεδίο ή στο εργαστήριο. Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα «oxi-compounds» έναντι των χλωριωμένων, έχουν περιορισμούς στην ποσοτικοποίηση του χημικού, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον χρόνο επεξεργασίας του νερού που επιφέρει σημαντικά έξοδα και δυσκολίες στη χρήση της δεξαμενής νερού. Εντοπίζοντας την ανάγκη της αγοράς, το «POXi kit» αναπτύχθηκε για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και παράλληλα να βοηθήσει στην προώθηση της χρήσης τους έναντι της χλωρίνης, εφ’ όσον δεν θα υπάρχει πλέον ο περιορισμός ποσοτικοποίησης του χημικού από τους τεχνικούς.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Το «POXi Kit» απευθύνεται σε εταιρείες πώλησης χημικών για καθαρισμό νερού και σε εταιρείες καθαρισμού τέτοιων εγκαταστάσεων, δηλαδή είναι μια B2B συναλλαγή. Η ανάπτυξη του προϊόντος αυτού έγινε κατόπιν χρηματοδότησης που έλαβε η ομάδα μας από τον οργανισμό «Cyprus Seeds» κατά τη διάρκεια του 2020 που έχει σκοπό να προωθήσει την ακαδημαϊκή ερευνά και την δημιουργία εμπορεύσιμων προϊόντων που προκύπτουν από αυτήν. Η ομάδα επιθυμεί, με την ολοκλήρωση της βελτιστοποίησης του προϊόντος, την παραχώρηση αδειοδότησης έναντι συναλλαγής μεταξύ του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος που κατέχει τα δικαιώματα της εφεύρεσης (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ενός ή περισσότερων ενδιαφερομένων που επιθυμούν να εμπορευματοποιήσουν την εφεύρεση.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Είμαστε στο στάδιο τελειοποίησης του MVP, και αναζητούμε πιθανές συνεργασίες για εξεύρεση ενδιαφερόμενων μερών για την δοκιμή του σε beta στάδιο, δηλαδή εκτός εργαστηριακών πειραμάτων αλλά στο πεδίο. Στην Κύπρο ακόμη δεν είναι αρκετά γνωστή η χρήση των νέων οξειδωτικών, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που τα χρησιμοποιούν να είναι δυσεύρετη. Για την ομάδα μας είναι σημαντική η διάχυση της πληροφόρησης, και η προβολή της καινοτόμας μεθόδου στο ευρύ κοινό αλλά και πιο συγκεκριμένα στην βιομηχανία που ασχολείται με αυτό το τομέα, εντός και εκτός Ελλάδας. Η μεγαλύτερη έκθεση του «POXi kit» ενδεχομένως θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση του δικτύου της ομάδας και εύρεση των κατάλληλων στρατηγικών συνεργασιών για δοκιμή και επικύρωση της χρήσης του.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Το MITEF αποτελεί ένα ισχυρό πρόγραμμα επιτάχυνσης ανάπτυξης ιδεών και καθοδήγησης τους για να μπορέσουν να επιτύχουν επιχειρηματικά στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Μέσα από μια σειρά σεμιναρίων, τα οποία αποτελούν κομβικό σημείο στην ανάπτυξη της ιδέας, το MITEF προσφέρει απλόχερα όλη τη γνώση που για κάποιον εκτός του επιχειρηματικού κλάδου θα χρειαζόταν μήνες και χρόνια για να εκπαιδευτεί. Για την ομάδα μας, η οποία προέρχεται από τον ακαδημαϊκό τομέα, με ελάχιστη έως καθόλου κατάρτιση στα θέματα επιχειρηματικότητας, το ΜΙΤΕF αποτελεί μέσον εκμάθησης και δικτύωσης. Αναμένουμε μέσα από το πρόγραμμα και τους μέντορες που μας παρέχει να πάρουμε τη σωστή καθοδήγηση για να μπορέσουμε βγάλουμε την ιδέα από το εργαστήριο έξω στην αγορά!
TechNovator – Energy Track
Igor Lykhovyi, Ruslana Dovzhyk,Arkadii Romanenko, Leszek Sawicki
1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η ομάδα της techNovator δημιούργησε μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενέργειας βασισμένη σε κβαντικές μηχανικές αρχές. Η ομάδα δεν χρησιμοποιεί καμία από τις υπάρχουσες μεθόδους μεταφοράς ενέργειας. Η τεχνολογία επικυρώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης (CE) και μία παγκόσμια εταιρεία. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία ασύρματης φόρτισης επιτρέπει τη φόρτιση πολλών συσκευών ταυτόχρονα σε απόσταση 50 εκ. με απόδοση έως και 95%. Η ομάδα της techNovator έχει δημιουργήσει το πρωτότυπο εργασίας και έχει τους πρώτους πιθανούς συνεργάτες. Επί του παρόντος, η ομάδα επικεντρώνεται σε τρεις τομείς της αγοράς: 1) ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης (προγραμματισμένη κυκλοφορία στην αγορά 2022), 2) μεταφορές (προγραμματισμένη κυκλοφορία στην αγορά 2023), 3) ανθρώπινα εμφυτεύματα που χρειάζονται ενέργεια (προγραμματισμένη κυκλοφορία στην αγορά 2027).
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Η καινοτόμος τεχνολογία ασύρματης φόρτισης της TechNovator επιλύει προβλήματα σε διαφορετικούς κλάδους.
Για την αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης: θα εξαλειφθούν τα καλώδια και οι μπαταρίες, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις συσκευές τους ενώ φορτίζονται χωρίς καλώδια.
Για την αγορά των μεταφορών: Οι ασύρματες θύρες φόρτισης TechNovator για τα drones θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα με την αυτονομία πτήσης των drones μια και αυτά θα είναι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη. Ο ασύρματος σταθμός στάθμευσης / φόρτισης για ηλεκτρικά σκούτερ και ηλεκτρονικά ποδήλατα θα λύσει το πρόβλημα με τη συλλογή και φόρτιση των οχημάτων κάθε μέρα.
Για τα ανθρώπινα εμφυτεύματα: Επί του παρόντος οι ασθενείς θα πρέπει να πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση μπαταριών.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Η ομάδα πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά έργα με εταιρείες που ενσωματώνουν τεχνολογία ασύρματης φόρτισης σε διαφορετικές υπάρχουσες συσκευές. Στη συνέχεια, θα πωλούνται άδειες χρήσης και θα εισπράττονται δικαιώματα από κάθε πωλημένο προϊόν. Δημιουργία κοινοπραξίας με συνεργασίες.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η TechNovator πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές ασφαλείας της τεχνολογίας, έχει πιστοποίηση CE και επί του παρόντος διαθέτει πρωτότυπο εργασίας για να δείξει πώς λειτουργεί η τεχνολογία (λύση ασύρματης φόρτισης για επιτραπέζιο λαμπτήρα και πληκτρολόγιο). Η ομάδα εργάζεται για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε ποντίκι και φορητό υπολογιστή.
Το 2019 η TechNovator έχει λάβει επιστημονική επιχορήγηση Ε&Α ύψους 550.000 ευρώ από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολωνίας. Προηγουμένως, η TechNovator ήταν νικήτρια του Vernadskiy Challenge (βραβείο 30.000 ευρώ), ήταν μεταξύ των φιναλίστ του K-Startup Grand Challenge (βραβείο 35.000 ευρώ), έχει λάβει 50.000 ευρώ από πρόγραμμα του Horizon 2020 και Σφραγίδα Αριστείας, έχει λάβει 15.000 ευρώ μέσω του διαγωνισμού My Galileo Solution.
Το 2020 η TechNovator επιλέχθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επιχειρηματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, η εταιρεία χρηματοδοτείται από τους founders.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα επιτάχυνσης, με έμπειρους μέντορες, με δυνατότητα καλής προετοιμασίας για επενδύσεις αλλά και εύρεσης πιθανών συνεργατών αλλά και επενδυτών. Παράλληλα προσφέρει πρόσβαση και δυνατότητα συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρείας στην Ελλάδα, υλοποίηση της λύσης μας στην ελληνική αγορά αλλά και παγκοσμίως.
ThruWind – Energy Track
1. Ποιό είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η Thruwind είναι μια ενεργειακή τεχνολογική startup που σχεδιάζει, ερευνά και αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία για κατανεμημένου δικτύου μικρές ανεμογεννήτριες ισχύος 5kW με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης και της ασφάλειας βάσει κατοχυρωμένου διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ο καινοτόμος αεροδυναμικός σχεδιασμός των μικρών ανεμογεννητριών μας προκαλεί αύξηση της ταχύτητας περιστροφής των πτερυγίων και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, το τελικό προϊόν θα έχει ως πλεονεκτήματα το μειωμένο μέγεθος ρότορα και τη βελτιωμένη αισθητική design ώστε να μπορεί να τοποθετείται εγγύτερα σε τελικούς καταναλωτές και να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ενεργειακή αυτονομία των χρηστών της.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Η έμπνευση προήλθε από το όραμα του ιδρυτή για πράσινη, βιώσιμη, ανεξάρτητη και προσιτή ενέργεια η οποία θα έχει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τους ανθρώπους. Το μότο της Thruwind είναι Renewables for the People® το οποίο έχουμε κατοχυρώσει ως trademark σε Ε.Ε., Η.Π.Α. και Κίνα. Η έμπνευση της ιδέας ξεκίνησε πριν την ίδρυση της startup χάρη στο ερευνητικό πεδίο ενασχόλησης σε ακαδημαϊκό αλλά και εκτός αυτού επίπεδο. Μετά από μακρόχρονη ερευνητική διαδικασία είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε σε μικρή κλίμακα ένα προϊόν το οποίο θα παρέχει αίσθημα ασφάλειας για εγκατάσταση εγγύτερα σε τοπικές κοινωνίες, αλλά και θα είναι αξιοποιήσιμο από τους τελικούς καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι χρήστες.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Το business model μας είναι η κατασκευή και πώληση των εξελιγμένων προϊόντων μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές με απευθείας πωλήσεις στους χρήστες ή μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών και διανομέων. Δυνητικοί πελάτες μας είναι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (prosumers) και οι επενδυτές σταθμών μικρών ανεμογεννητριών. Επίσης, τα προϊόντα μας μπορούν να απευθυνθούν σε λιμένες και σε οργανωμένους υποδοχείς της βιομηχανίας. Εφόσον μας ζητηθεί, θα μεριμνήσουμε για να παρέχουμε πρόσθετες υπηρεσίες μελέτης, εγκατάστασης και συντήρησης των προϊόντων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Το στάδιο έρευνας έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτοτύπου. Η εταιρεία διαθέτει επίσης λοιπό υποστηρικτικό εξοπλισμό όπως κατάλληλο πυλώνα, inverter, controller κλπ για τη σύνδεση ενός συνολικού πιλοτικού συστήματος στο δίκτυο.
Έχουμε λάβει επιχορήγηση από τη Δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» και έχουμε πραγματοποιήσει συνεργασία με εταιρεία του εξωτερικού με συναφές αντικείμενο και διασύνδεση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για υποστήριξη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μας. Έχουμε συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είμαστε εταιρεία alumni του προγράμματος EGG Enter Grow Go μέσω του οποίου λάβαμε χρηματοδότηση. Ακόμα, η Thruwind είναι μέλος του οικοσυστήματος καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece» και φυσικά συμμετέχουσα στο Energy track του MITEF Accelerator. Τα βραβεία που μας έχουν απονεμηθεί μέχρι σήμερα είναι το Αργυρό Βραβείο Καινοτομίας και το Χάλκινο Βραβείο Περιβάλλοντος από την κριτική επιτροπή του «GrBossible Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Με τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό θέλουμε να βελτιώσουμε τις ευκαιρίες για λήψη νέων χρηματοδοτήσεων. Στοχεύουμε σε λήψη seed funding μεταξύ Q2 και Q3 του τρέχοντος έτους. Φυσικά ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και πολλές άλλες δυνατότητες καθώς σε όλη την πορεία του προγράμματος λαμβάνουμε συμβουλές βελτίωσης του επιχειρηματικού μας σχεδίου και mentoring από πρόσωπα καταξιωμένα στο χώρο. Επιπλέον, η δικτύωση με τις εταιρείες μέλη του προγράμματος αλλά και εκτός αυτού είναι σημαντικοί λόγοι συμμετοχής.
Wardrobly – General Track
1. Ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα και η έμπνευση για ιδέα;
Η Wardrobly αποτελεί τη νέα ελληνική peer-to-peer διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης μόδας, συνδέοντας νέα άτομα τοπικά επιτρέποντας τους να διαμοιραστούν τις ντουλάπες τους και να αποτελέσουν μέλη μια κοινότητας μόδας με στόχο τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια κουλτούρας, μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε. Έτσι μέσα στο 2020 ξεκίνησε η ιδέα της Wardrobly ως μια οικονομία διαμοιρασμού επώνυμων και ποιοτικών ρούχων και αξεσουάρ μόδας. Σκεφτείτε το σαν το «Airbnb of Fashion».
Η Wardrobly, με χρήση της τεχνολογίας, παρέχει με βιώσιμο τρόπο την πρόσβαση στον κόσμο των σχεδιαστών και της επώνυμης μόδας σε προσιτή τιμή. Τα μέλη της πλατφόρμας μπορούν να νοικιάζουν ποιοτικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων των Stella McCartney, GANNI, Prada, Pinko, για 4, 8, 10 μέρες εύκολα και γρήγορα. Επίσης, κάθε μέλος μπορεί να καταχωρήσει τα δικά του αφόρετα ρούχα προς εκμίσθωση και να κερδίσει επιπλέον εισόδημα. Ακόμα, τα μέλη μπορούν να συνομιλούν ανταλλάσσοντας ιδέες και συμβουλές.
Σκοπός της Wardrobly είναι το κυκλικό μοντέλο μόδας που δημιουργεί μιας αξία μέσα στην κοινότητα. Κάθε ενοικίαση μειώνει την περιττή δαπάνη από την αγορά ενός νέου ρούχου που θα φορεθεί μια-δυο φορές και έχει ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλάζοντας την κουλτούρα στην Ελλάδα για μια πιο βιώσιμη και ηθική μόδα περιορίζοντας τις υπερκαταναλωτικές συνήθειες.
2. Ποια τα προβλήματα που επιλύετε / ανάγκη της αγοράς;
Το γραμμικό μοντέλο προσφοράς και ζήτησης μέσω του οποίου λειτουργεί η βιομηχανία μόδας δεν είναι βιώσιμο τόσο οικονομικά, κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά. Η ανάγκη των νέων (Gen Z, Millennials) να έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία ρούχων κοστίζει χρόνο και χρήμα, κι έχει οδηγήσει στη γρήγορη μόδα, με μεγάλη αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης τα τελευταία έτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι περισσότερα από 100 δις ρούχα παράγονται κάθε χρόνο και περισσότερο από το 50% των προϊόντων γρήγορης μόδας καταλήγουν στα σκουπίδια.
Την ίδια στιγμή ο μέσος άνθρωπος φοράει μόνο το 20% των ρούχων που έχει στην ντουλάπα του και ιδιαίτερα τα επώνυμα και ακριβά ρούχα είναι αυτά που παραμένουν αναξιοποίητα. Η Wardrobly, λοιπόν, συνδέει αυτή τη προσφορά με τη ζήτηση μέσα από το κυκλικό μοντέλο ενοικίασης και επαναχρησιμοποίησης.
3. Ποια η εμπορική προσέγγιση της λύσης / Business Model;
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Wardrobly ως οικονομίας διαμοιρασμού προϊόντων μόδας είναι η προμήθεια ανά συναλλαγή, παρόμοιο με τη διαδικασία που ακολουθεί η πλατφόρμα Airbnb. Οι χρήστες δημιουργούν δωρεάν το λογαριασμό τους και καταχωρούν εύκολα και δωρεάν τα ρούχα τους.
Για να ολοκληρωθεί κάθε συναλλαγή απαιτείται ηλεκτρονική πληρωμή. Η Wardrobly, ως ενδιάμεση υπηρεσία, υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία παρέχοντας εγγύηση, ασφάλεια και διαφάνεια. Κάθε εκμισθωτής μπορεί να κερδίζει έως και 10% της τιμής λιανικής πώλησης του ρούχου από κάθε ενοικίαση. Η προμήθεια μας είναι ένα ποσοστό επί της τιμής ενοικίασης από κάθε πλευρά της συναλλαγής. Κερδίζουμε χρήματα, λοιπόν, μόνο όταν και οι χρήστες μας το κάνουν με ένα μοντέλο εύκολο να εξαπλωθεί γεωγραφικά από πόλη σε πόλη.
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Η ιδέα της Wardrobly ξεκίνησε μέσα στο 2020. Συμμετείχαμε σε προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (Praksis BCC) και τεχνολογίας στη μόδα (DEFINE Fashion-tech Bootcamp Paris) και διακριθήκαμε στους 10 finalist στον τελικό του διαγωνισμού GreenTech Challenge 2020 by ESU NTUA (Innovation Stage Idea).
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης του Minimum Viable Product (MVP) με σκοπό την πιλοτική εφαρμογή ξεκινώντας από την Αθήνα. Παράλληλα, εργαζόμαστε στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού μας μοντέλου και στη δημιουργία μιας go-to-market στρατηγικής για τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω του COVID-19. Το προσεχές καλοκαίρι αποτελεί μια καλή περίοδο για την ανάπτυξη της ιδέας μας στην αγορά και την αρχική προσφορά της υπηρεσίας μας.
5. Γιατί συμμετέχετε στον διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Η συμμετοχή μας στο MITEF Greece Competition 2021 θα μας ωφελήσει από την πολύτιμη καθοδήγηση που παρέχεται από τους έμπειρους συμβούλους και εκπαιδευτές, το εξαιρετικά δομημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης αλλά και από τις ευκαιρίες δικτύωσης που παρέχονται από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό όπως το MITEF. Ταυτόχρονα, θέλουμε να γνωρίσουμε άλλες νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν καινοτόμες ιδέες κι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στο χώρο τους.
Πηγή: STARTUPPER
You may also like
Οι 32 Semifinalists του MITEF Greece Startup Competition 2021 – Μερος 2
Οι 32 semifinalists του 2021 – Μερος 2 O διαγωνισμός διοργανώνετα
Φτιαχνεις νεα τεχνολογικη επιχειρηση; Tο MIT Enterprise Forum Greece δειχνει το δρομο
Του Δημήτρη Φαλλιέρου Περισσότερες από 75 ομάδες νέων ε
Post a comment